Tuesday, October 11, 2011

Mexican Bun Marbelessss...


Mexican bun ni mmg peberet org kat umah ni...biasa la dlm umah ni semuanya hantu nescafe...tiap kali buat roti mmg rumah pun harum semerbak ngan bau nescafe...mmg wangiii....hihhii..jom kita terus tgk resepi yg biasa Liza buat..Liza CnP dr MyResepi ...thanx yer Lilydvalley coz resepi yg marbeles ni...



RESEPI MEXICAN BUN

Bahan-bahan ( 17 biji bun )

  • Filling
  • -200 gm mentega
  • -1/2 teaspoon vanilla essence
  • -70 gm brown sugar
  • Topping
  • -200 gm mentega
  • -160 gm gula icing
  • -3 biji telur grade A- pukul sedikit
  • -1 suduk kecil perisa kopi- boleh diganti dgn melarutkan 2 sudu besar instant coffee dengan 1 sudu besar air panas.
  • -200 gm tepung gandum
  • Doh Roti
  • -500 gm tepung berprotin tinggi- di ayak
  • -2 sudu kecil bread improver+ 2 sudu kecil bread softener  ( optional)
  • -20 gm susu tepung
  • -75 gm gula castor
  • -3 sudu kecil dry yeast
  • -1 sudu kecil garam
  • -1 biji telur- dipukul
  • -250 ml air/ susu segar ( Jgn gunakan susu tepung sekiranya menggunakan susu segar).
  • -60 gm mentega

Cara-cara

  1. Filling- Pukul mentega dgn mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan essence & gula perang. Simpan di dalam petisejuk sehingga sedia untuk digunakan.
  2. Topping- Putar mentega dgn mixer pada kelajauan sederhana selama 5 minit. Perlahan2 masukkan telur,gula icing, & coffee flavoring. Ayakkan tepung kedalam adunan and putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. Simpan didalam petisejuk sehingga sedia utk digunakan.
  3. Doh Roti
  4. -Gaul rata tepung, gula dan garam didalam mangkuk.
  5. -Masukkan yeast, bread improver & bread softener ( jika menggunakannya) dan gaul rata lagi.
  6. -Masukkan telur dan air/susu segar.
  7. -Uli adunan sehingga menjadi adunan dan masukkan mentega. Uli lagi sehingga lembut & elastik selama 10-15 minit.
  8. -Bahagikan dough kpd 17 biji bola kecil dan tutup dgn film cling selama 10 min.
  9. -Leperkan dough di atas tapak tgn & letakkan inti/filling. Tutup rapat supaya inti tidak meleleh keluar sewaktu dibakar.
  10. -Susun diatas loyang pembakar yg sudah dilenser dgn mentega/minyak/tepung dan jarakkan dlm 7.5 cm.
  11. -Rehatkan selama 45 min ditempat panas (warm).

   12.  -Pipe kan topping diatas bun secara spiral bermula dari top center.

   13.  -Bakar didlm oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama 15 min atau sehingga bun keperangan.


                                            Sedap bila mkn dgn teh panas...waalllaaaaa

9 comments:

Kakzakie said...

Kalau family kakak dapat yg tak ada toppin tu pun dah cukup baik. Kami semua jenis suka makan roti - plain pun tak kisah apa lagi yg pelbagai macam nie.:)

Sue @ Nenie said...

Salam..oh maxican bun memang kegemaran..lagi2 kalau time panas2 ..wangiiiii je baunya

Anna Qawina said...

oh..tah pernh wat..kurang rajin..hiihi

rahel said...

Liza,bestnya ada bun kat sini..Rahel suka yg cam ni..selalu beli je...sedap.

Diana @ Melley Mey said...

MB nie mmg best... sedap sungguh.. fav nie.. makan 1 mmg x kan cukup.. teringin plak nak buat...

Ida,Japan said...

rajinnnyer liza/k'liza wat mexican bun..ida lum pernah buat lagikkk...kureng rajin he..he,satu hari pasti kena cuba kut

Liza said...

kak zakie..kalau dpt roti cmni,cnfrm dah xpandang roti plain lagi..hehehehe

Liza said...

Sue..roti ni mmg wangi, harum semerbak satu rumah bau nescafe..

Liza said...

Diana...mmg betul, roti ni mkn satu xcukup...mst nak lagi dan lagi dan lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...