Thursday, October 20, 2011

Kuih Lapis...


Hari tu dok belek majalah,Yana ternampak gmbr kuih peberet dia  kuih pe lagi kalau bkn kuih lapis...lepas tu macam biasa, dgn muka selamba dia, dia pun ckp, "Umi, besok buat kuih lapis tau..adik nak kaler pink ngan putih"...amboiii sedapnya order...hihihi..sbb tu la kalau ada gmbr kuih lapis kat mana2, Liza cepat2 kena bukak page lain...kalau tidak hari2 la dia mintak kuih lapis..resepi kuih lapis yg biasa Liza buat, dh ada kat SINI..tp tak pe la,Liza letak lg kat sini utk memudahkan semua pihak...

RESEPI KUIH LAPIS


Bhn2

100gm tpg beras
435ml santan
30gm tpg ubi kayu
90ml air
30gm tpg jagung
190gm gula
sdkt pewarna merah

- panaskan pengukus dan ayak semua tpg kedlm mangkuk besar.
- kacau bersama sntan, air dan gula.Kacau hingga gula larut.
- bhg adunan kpd 2 bhgn dan warnakan.
- masukkan 3/4 senduk adunan kedlam loyang dan kukus selama 3 min.
- angkat dan tuangkan lapisan yg berlainan kaler ke dlm adunan td dan kukus semula 3 min.
- ulang hingga habis..
- akhir sekali tutup loyang dgn kain bersih dan kukus lg selama 15 min..
- dan inilah hasilnya.........



                                        Ni kalau Yana tgk , cnfrm dia mintak lagi...huhuhu

10 comments:

EmbunRosaliza said...

Assalam liza..sama lah ngan anak2 akk, memnag suka ngan kuih lapis, mkn selapis2, mmg puas mkn kalo buat sendiri, kalo beli keras la x sedap la kan heheh

Anna Qawina said...

anak2 kita pun suka kuih ni, siap tarik selapis2 bila makan..tapi malasnya nak melapis..hehe

Liza said...

kak liza...mmg betul kak, kalau buat sndiri mmg puas ati, besok pun blh mkn lagi..kalau beli, blm ape2 lg dh basi..nyampah betul..hihihi

Liza said...

Anna..sama la dgn anak2 liza, bdk2 ni semua sama je style diaorg kan..

cik cek said...

Ada kuih lapis lak kat sini...kak cek leh join minum petang ke...emmm...sedapnya...:D

Zaliedana said...

Owh anak akak suke kuih lapis eks,xperlah kalo order2 pon,umi dia rajin nak melapis,ank2 sy xpndai lagi nak order2,sbb kecik2 lagi,hihi..Sama jer layer akk wat tu,

dZana said...

aslmkum liza.. seronoknya klau buat kuih ank2 berebut2 nk mkn.. klau kt rmh akk kuih2 camni anak2 tak layan.. semuanya eksen belaka.. akk n hb jer yg kene hadap.. huuu

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Liza.apa kabar?untung dapat mama yg rajen memasak & mengikut selera anaknya...
dah lama gak x melapis :)

rahel said...

Selamat mlm Liza,Rahel datang bawa' pinggan ni..nak ambik kuih lapis sikit..boleh k?

Sue @ Nenie said...

salam kak liza..haaa kaler kuih lapis paling klasik..zaman2 dulu pun kalau nenek yang buatkan mesti kaler pin dan putih ni...

saya pun suke kuih ni terutama yang strukturnya yang boleh makan selapis demi selapis tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...