Sunday, October 9, 2011

Kek Pisang..


Kek pisang ni dh lama Liza buat..tp biasa la, bnyk sgt n3 yg tertangguh...jadi kena ikut turn la nak berposing kat sini kan...hihihi..family Liza mmg suka ngan kek pisang ni...dh bnyak kali buat, tp still xdapat rupa gelap2 macam yg biasa jual kat kedai...kalau ada kwn2 yg tau, tlg share ye.. jom kita intai resepi kek pisang ni...


RESEPI KEK PISANG

200gm pisang - lenyek
150gm gula halus - Liza ganti ngan gula perang
4 biji telur 'B'
1 s/b ovalette
250gm tpg gandum
1 1/2 s/t baking powder
1/2 s/t baking soda
125ml susu segar
100ml minyak

- panaskan oven 200C.
- tepung gandum, baking powder dan soda diayak
- pukul telur dan gula hingga kembang.
- campur pisang dan pukul lagi.
- masukkan ovalette dan pukul 5-6 minit lg hingga betul2 kembang.
- masukkan tepung prlahan2 berselang seli dgn susu
- akhir sekali tambahn minyak dan gaul rata.
- bakar selama 35 minit atau hingga masak.


8 comments:

rahel said...

Liza
Kek pisang emang best...suka sangat.

cik cek said...

Kak cek nak sepotong...kat ghumah ni ada sesisir pisang...nak buat seru tak sampai2 lagi..he he :D

Diana @ Melley Mey said...

kek pisang mmg best... suka sgt makan kek yang berasaskan pisang nie... mmg sedap

Nieza said...

sedapnya kek pisang..lama tak buat. btw, salam kenal..saya follow yer:)

Liza said...

Rahel..sebenarnya Liza bknnya tau nama2 pisang ni, cuma tau pisang mana utk buat kuih dan pisang mana yg blh mkn macam tu jer...ssshhh...jgn bgtau org yer...ihihihi

Liza said...

kak cek..Liza ni pulak tak boleh tgk pisang, mst laju jer dok pikir nak buat apa..suka sgt ngan kuih2 pisang ni..

Liza said...

Diana...anak2 Liza pun ape2 kuih yg guna pisang mmg diaorg suka bangat..cekodok pisang pun lajuuuu...

Liza said...

Nieza...tq sudi follow yer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...