Friday, October 7, 2011

Mee Rebus...

Salam Jumaat semua..semoga hari ini memberikan seribu keberkatan pada kita semua..Liza nak share resepi mee rebus yg buat masa abang n his family dtg beraya ari tu..bila la nk habis citer raya ni..hihihi...layan je la labu..moh kita tgk..




RESEPI MEE REBUS

Bhn2 kuah:

Minyak masak
Bwg merah - 15 ulas (kisar)
Halia - 2cm (kisar)
Bwg pth - 6 ulas (kisar)
Rmph kari dgg - 5 bungkus kecil
Cili mesin
Air secukupnya
Daging lembu + tulang2 lembu dan tetel - 1 kilo (direbus dahulu)
Taucu- 4 sudu besar
Buah tomato - 4 biji (potong baji)
Lengkuas - diketuk
Keledek @ ubi kentang - rebus dan lenyek
Gula dan garam
Kacang tanah - 2 cawan ( goreng dan kisar halus)

- panaskan minyak dan tumis bhn2 kisar hingga wangi.
- masukkan rempah kari dan cili mesin yg tlh dibancuh dgn sdkt air dgg dan masak selama 5 minit.
- masukkan taucu dan air secukupnya, buah tomato dan lengkuas.
- didihkan selama 30 minit
- masukkan keledek yg dilecek,gula dan garam dan masak selama 20 minit lg.
- masukkan kcg tumbuk dan didihkan sebentar.

Bhn2 sampingan:

Mee kuning- 3kilo
Tauge - celur
Tauhu - digoreng dan potong dadu
Telur rebus - 4 biji
daun sup dan daun bawang - hiris halus
Bwg goreng
Limau kasturi - potong 2
Cili hijau - potong nipis



                                                    Antara pelakon2 tambahannya...


                                     Ni la tetamu yg datang jauh dr KB...jemput makan yer...

7 comments:

Kakzakie said...

Kakak suka mee rebus. Baru Isnin lepas kami sekeluarga berbuka mee rebus. tapi kakak beli saja....

Liza said...

mee rebus mmg sedap kan kak..nak2 pulak yg letak tetel tu...fuhhh terangkat...hihihi

ieja amieja said...
This comment has been removed by the author.
ieja amieja said...

salam kenal..
saya pun suka mee rebus..tp len ckit resipinyer..

inahar ali said...

waduh dh lama akak x mamam mee rebus.
bak akak semangkuk wat lunch..cian kita lom smpat mkn lagik..huhu!!

Liza said...

salam kenal Ieja..mmg resepi mee rebus ni macam2 kan..tp Liza kena cari resepi yg xguna udg kering coz cik hubby mmg anti ngan udg kering ni...heheehe

Liza said...

alala ciannya akak..lom lunch lg?tp mee rebus ni dh licin,periuk pun dh smpan dlm almari balik...huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...