Friday, October 28, 2011

Kari Tenggiri ala Mamak...

Assalamualaikum wbt...hari ni dah 1 Zulhijjah 1432H, maknanya lg 9 hari kita semua akan menyambut raya korban...Insyaallah...

Resepi kari ikan tenggiri ni jugak adalah resepi turun temurun dr arwah ma...mmg sedap sgt sbb dia rasa ala2 kari mamak...kadang2 Liza buat kari ni utk dimakan dgn nasi beriani atau nasi yg sewaktu dgnnya...hihihihi..ape kata kita tengok resepi warisan ni...



RESEPI KARI TENGGIRI ALA MAMAK

Bhn2

Ikan tenggiri / ikan2 lain
Halba
Biji sawi
Bwg merah - dihiris
Bwg pth - dihiris
Halia - dihiris
Cili mesin
Serbuk kari ikan -liza guna brand adabi (bancuh dgn sdkt air)
Daun kari
Santan secukupnya
Garam,srbk perasa
Bendir / tomato/terung
Air asam jawa
Sdkt minyak

Cara2:

- panaskan minyak dan tumis bhn2 hiris, biji sawi dan halba hingga naik bau.
- masukkan juga daun kari, srbk kari ikan dan cili mesin.
- bila dh garing, masukkan air asam jawa..biar lg hingga kering sdkt.
- masukkan santan, garam dan serbuk perasa.
- bila dh mendidih, masukkan ikan dan sayuran.
- biar hingga naik minyak dan ikan masak.
- tututp api dan sedia dihidang.


Tiap kali masak kari ikan ni, org akan tanya Liza guna srbk kari brand ape...sbb rasa dan bau dia mmg betul2 macam kari mamak...kalau tak caya, blh cuba sendiri...nescaya tak menyesal...hihihi

9 comments:

iva said...

salam kak, sedapnyer tgk curry ikan tenggiri!! uwaaa nak makan! saya duk kat melbourne ni ta boleh jumpe kari2 sedap mcm ni..kene masak sendiri. adabi brand kari pun tak jumpe, boleh guna baba's tak?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kt rumah jarang ada menu kari. tp kalau beli serbuk kari mesti paket besar.. hehe.. biasa guna serbuk kari utk digaul dengan ikan atau ayam yg nak digoreng.. selain garam & kunyit.. mesti nak campur ngan serbuk kari jugak.. hehe.. sedapp..

Liza said...

salam iva...apa2 brand pun blh kot..cubalah dulu..

Liza said...

madiha...kalau kat umah akak pulak, kalau anak bujang tu ada hari2 kari pun xpe...hiihi

cik cek said...

Wah!...sedapnya...:)

Qhaifa Nur said...

kalau dah tak idea nak masak, masak kari last choice...sedapnya lebih2 lagi ikan tenggiri

Kakzakie said...

Makan dengan roti canai pun mesti best. Tapi kakak ni jarang masak kari...

CT Delima said...

As'salam liza

Terima kasih sudi meninggalkan komen dan follower ya.

Lauk kita ni sama cuma berlainan dari isi jer. k.ct masakkan lauk request dari Hb daging masak kari. Tapi k.ct ni jenis yang tak makan kari..hehehe

rahel said...

Rahel pun dulu tak seberapa ngan kari tapi semenjak berkahwin ngan org yg suka mkn kari..Rahel pun dah suka...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...