Hari tu mmg dah plan nk masak sup tulang ni, lepas tu cari punya cari rupanya serbuk rempah sup dah habis..so Liza try buat guna rempah kurma ala2 sup mamak..alhamdulillah tetap sedap...
RESEPI SUP TULANG PEDAS MASAM
Bhn2:
- 1 kilo tulang lembu (DJ campurkan sekali dengan beberapa ketulan daging biasa)
- 1 sudu makan perencah sup + sedikit air dan bancuhkan (tak letak pun ok) - Liza guna 1s/b rempah kurma
- 1 peket sup bunjut atau rempah 4 sekawan
- cili padi secukupnya (diketuk)
- 2 btg serai ( ketuk) - Liza tambah
- 2 biji bawang merah (ditumbuk)
- 1 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1/2 inci halia (ditumbuk)
- 1/2 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
- 1/2 cawan jus limau nipis (lebih masam lagi bagus)
- garam dan gula secukupnya
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- bawang goreng
- daun sup/daun bawang
- ubi kentang, tomato dan karot untuk campuran
- air secukupnya
Cara-cara
Masukkan
tulang bersama air dan sedikit garam di dalam periuk. Jerangkan dengan api
sederhana. Masak tulang untuk beberapa ketika sehingga lemak-lemak dan minyaknya
keluar. Kemudian dengan menggunakan senduk atau sudu, buangkan atau cedok keluar
minyak-minyak tadi hingga habis.
Tumis
bahan-bahan tumbuk dan rempah hingga wangi. Masukkan perencah sup(jika suka).
Tumis lagi hingga pecah minyak. Kemudian angkat dan masukkan ke dalam periuk
berisi tulang tadi. (Masukkan sup bunjut jika tak menggunakan rempah 4 sekawan).
Masak hingga
hampir empuk. Sentiasa tambahkan air panas jika sudah berkurangan.
Masukkan ubi
kentang, karot dan bahan-bahan selebihnya.
Setelah masak
dan empuk, tutupkan api.
Hidangkan sup
ke dalam mangkuk dan hiaskan dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.