Wednesday, July 17, 2013
Gulai Kawah Kambing....
Assalamualaikum wbt...apa plan bukak puasa ptg nnt? pening kan bila fikir nk masak buka dan sahur ngn apa...kalau kat umah ni kakak n adik tak suka bersahur dgn nasi, tp papa nk yg heavy...angah ok je apa2 pun..tu yg susah sbb macam2 selera ada...tp biasanya Liza masak ikut selera anak2 janji menepati jugak selera papa, tak larat la nk masak bnyk2 jenis, sape nak perabis...
Kali ni Liza buat lagi gulai kawah ni, kali ni guna kambing pulak..ye la dah musim mengawah la pulak...hihihi
Sedap jugak rupanya, rasa dia macam kari kambing kt kedai mamak pun ada...jom kita tgk resepi sekali lg ye..
RESEPI GULAI KAWAH KAMBING
Bhn2:
1 kg daging betis + tulang - bersihkan kali ni guna dgg kambing
3 biji ubi kentang - potong 4
11/2 inci halia *
6 ulas bwg merah *
2 ulas bwg pth*
1 inci lengkuas - ketuk sikit
4-5 s/b cili mesin - terpulang pada kepedasan yg kita nak
3s/b rmpah gulai kawah
2 s/b kerisek
1 keping nise/ gula melaka
1 s/b BUDU
Garam, gula secukup rasa
Santan secukupnya
Sdkt air asam jawa
- halia, bwg merah dan bwg putih dihiris nipis..
- masukkan bhn2 hiris, lengkuas, santan, daging, cili mesin, rempah gulai kawah dan air asam jawa..
- masak hingga mendidih dan masukkan budu, nise, garam, gula, ubi kentang dan kerisek..
- biarkan kuah mendidih sehingga kentang dan dgg empuk serta kuah mulai pekat dgn api sederhana..
- sedia dihidang dgn nasi atau roti jala atau roti canai atau suka hati je la nk cicah ngn apa2 pun..
Labels:
daging / tulang,
lauk pauk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment