Thursday, July 4, 2013

Nasi Hujan Panas / Pelangi n the gang...


Sebenarnya nasi hujan panas ni ala2 nasi minyak jugak, cuma ditambah kaler maler utk bg lg menarik..bg Liza nasi ni mmg sesuai sgt kalau mkn dgn lauk kurma, kari atau kerutuk..jom la tgk resepi nasi hujan panas yg Liza amik dr Mak Yong ye..

RESEPI NASI HUJAN PANAS/PELANGI

Bhn2:
  • 4 cawan beras basmati
  • 5 cawan air
  • 2 kiub ayam
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna merah, kuning dan hijau
  • [bahan tumis]
  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • [bahan hias]
  • bawang goreng
  • kismis
  • 1 biji tomato cincang - Liza tambah

  • Cara-cara

    1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
    2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
    3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
    4. Masukkan beras dan gaul rata.
    5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
    6. Masaklah nasi sehingga masak
    7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
    8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka



    Ni lah gengnya, kerutuk udang galah dan acar buah..

    RESEPI KERUTUK UDANG GALAH

    Bhn2:

    6 ekor udang galah - bersihkn dan buang janggut udang
    6 ulas bwg merah*
    2 ulas bwg pth*
    1/2 inci lengkuas*
    2 btg serai*
    1 inci halia*
    1/2 inci kunyit hidup*
    1 paket kecil rempah kerutup (Liza guna adabi)
    2 s/b rempah kari dgg
    2-3 s/b cili mesin
    1/2 cawan kerisik
    1 keping gula merah (nise)
    Garam, gula secukup rasa
    1 cawan santan pekat dr sebiji kelapa
    4 biji ubi kentang (Liza tambah) - belah 4
    Air asam jawa
    4 sekawan
    Daun pandan
    Minyak

    - bhn2 brtanda * dimesin halus
    - panaskan minyak dan masukkan daun pandan dulu (utk bg kerutup ni wangi)
    - bila dah naik bau, masukkan 4 sekawan dan bhn2 yg dimesin.
    - masukkan pula rempah2 yg tlh dicampur dgn sedikit air, cili mesin dan air asam jawa
    - biar sehingga naik minyak br masukkan udang galah,kentang dan santan
    - bila dah mendidih, masukkan pula gula melaka dan garam serta perasa (optional)
    - biarkan sehingga sedikit pekat dan masukkan kerisik
    - sedia dihidang dan boleh la dimamam....




    Resepi acar buah pulak blh tgk kat SINI ye,masih gunakan resepi yg sama dr Kak Hanieliza...


    No comments:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...