Tuesday, July 16, 2013

Heavenly Milo N Oreo Jelly / Agar Agar Milo Lapis Oreo....


Dah lama sgt nk try resepi ni, tp tiap kali beli biskut oreo cnfrm habis..hihihi
Kali ni Liza beli lepas tu sorok, baru la dapat buat puding ni...hubby ngn anak2 puji puding ni, best sgt, komen dr diaorg...terima kasih Along Roz atas resepi yg marbeles ni...Alhamdulillah dapat jugak Liza merasa...hihihi



Tapi lapisan milo yg Liza buat tu tak sama tebal, tu la kenapa tak ikut arahan betul2, padan muka...apa2pun puding ni mmg sedap, kalau nk tau kenalah cuba buat ye...

RESEPI AGAR2 MILO LAPIS OREO

Bhn2:
1 bungkus agar2 / 10gm serbuk agar agar
750ml air
160gm gula - Liza guna 130gm
1 tin ( 400gm) susu cair
3/4 cawan serbuk milo
1 bungkus (137gm) biskut oreo - patahkan tp biar 2 lapis

- masak agar agar dan air hingga larut.
- masuk gula dan masak hingga gula larut.
- masuk pula susu cair dan kacau hingga mendidih.
- asingkan 2 cawan ke dlm periuk lain dan campurkan milo, kacau hingga sebati.
- tuang 1 cawan campuran miloke dlm acuan, panaskan campuran milo yg setengah lg dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
- bila permukaan dah keras sedikit, tuang semua adunan putih td , tabur biskut oreo dan biarkan keras.
- tuang baki adunan milo dan biar membeku di suhu bilik sebelum masuk dlm peti sejuk..
 


TIPS UNTUK MELAPIS:
-  Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
-  Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik



10 comments:

Cida de' Nuanza said...

alaa...merata2 dh tersebar virus puding ni
kite lak ketinggalan..

Asyifa Mustaffa said...

dah merata dah ni...dah mcam virus menyerang blogger masakan....hehe...apa pun mmg sedap..!
teringin juga nak buat...:)

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Eh! Sama sebijik entry kita hari inilah!!!

Qhaifa Nur said...

puding yang indah lagi sedap...

JaSSNaNi said...

assalam...
betul tu.. dah jadi fenomena baru dah.. puding letak oreo... sedap ni.. lagi2 cantek pulak tu.. kan..

rahel said...

Waw...suke sangat2.... nyaman...

tun_telani said...

mmg tgh hot agar2 milo oreo nih.. tun selalu lupa nk beli oreo tu yg tak terbuat tuh.

Mamasya said...

Aslmkum Liza

yummm...yummmy...dah masuk senarai to entah bila nak buat sbbnya sama mcm Liza...beli oreo kejap licin.
dah cuba ayam panggang best dari blog Liza mmg sedapp...anak2 suka sekali.

AkuIsteriOrang said...

Akak,,,sedap sgt2,,, 1st buat da jadik,,,tq

Nur Zayyani Liman said...

Buat juadah berbuka..mesri marveles..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...