Liza mmg suka sgt buat nasi ayam sbb bg Liza nasi ni sedap dan senang nak buat...family Liza pun suka...kali ni Liza try nasi ayam istimewa dr dapur Azie, thnx bnyak2 ye Azie...sebenarnya resepi nasi ayam ni lebih kurang dgn nasi ayam yg Liza pernah buat sebelum ni, cuma bhn perapan ayam sblm ni Liza tak gunakan minyak bijan...dua2 pun sedap pada selera kitaorg...Alhamdulillah
RESEPI NASI AYAM ISTIMEWA
Bhn2:
Untuk rebus 1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
2 ulas bawang putih
2 cm halia yg diketuk
Untuk perap
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia
2 ulas bawang putih
Sedikit kicap cair
Sedikit minyak bijan
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia
2 ulas bawang putih
Sedikit kicap cair
Sedikit minyak bijan
4 s/b madu - Liza tambah
Ayam dipotong ikut suka besarnya, bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2 cm halia yg diketuk. Rebus sehingga empuk.
Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan perap dan tabur sedikit gula dan garam. Simpan dalam peti ais selama 15 - 20 minit. Lumurkan sedikit madu. Goreng hingga keperangan. Angkat ayam dan diketuk sedikit sebelum dihidangkan.
Tips: ayam digoreng sekejap sahaja iaitu secara "Touch N Go", barulah ayam lembut. - Liza panggang skjp..
Untuk nasi:
5 cawan beras
3 sudu besar butter
1 cm halia - ditumbuk
4 ulas bawang putih – ditumbuk
air rebusan ayam secukupnya
Sedikit garam
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai – ketuk2 helai daun pandan
Pewarna kuning- Liza xletak, pewarna dh habis daa
3 sudu besar butter
1 cm halia - ditumbuk
4 ulas bawang putih – ditumbuk
air rebusan ayam secukupnya
Sedikit garam
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai – ketuk2 helai daun pandan
Pewarna kuning- Liza xletak, pewarna dh habis daa
Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis bahan penumis, daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing.
Masukkan beras dan goreng sekejap sehingga terbit bau. Masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masukkan sedikit pewarna. Masak seperti biasa
Masukkan beras dan goreng sekejap sehingga terbit bau. Masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masukkan sedikit pewarna. Masak seperti biasa
Untuk sos
5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam 1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu teh cuka
1 sudu teh garam 1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam
Blendkan semua bahan di atas. Boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
8 comments:
Salam kak liza.. mmg all time favourite nasi ayam ni.. tun terasa mcm nk buat nasi ayam jugak, tp sbb husband tun baru baik chicken pox xleh mkn kicap kan. so hold dulu la, takut berparut kat muka bekas chicken pox tu.
perghhhhhh...x leh nk komen lebih2 dah...mantopppp
nasi ayam mmg tak jemu dimakan..anak2 akak mmg suka makan nasi ayam ni...
sabtu lepas masak nasi ayam..
tak habis bawa ke sahur pula nasi ayam tu...
sedap ni...anak2 saya pun suka nasik ayam cenggini...
kak liza.. nani kan sangat lah suka makan kaki ayam... tak kira buat sup ke.. buat goreng garing kepci ke.. tetap menjadi pojaan ku.. :D hehe terliur ni..
kak liza.. nani kan sangat lah suka makan kaki ayam... tak kira buat sup ke.. buat goreng garing kepci ke.. tetap menjadi pojaan ku.. :D hehe terliur ni..
nasi ayam mmg sedap.. kami pun sempat berbuka dgn nasi ayam masa blk kg baru ni.. mmg rindu nasi ayam ma.. resepi yg biasa dia guna masa dia berniaga dulu.. kalau akak msk pun suka guna resepi ma.. hehe..
Post a Comment