Monday, July 22, 2013

Nasi Ayam Istimewa...




Liza mmg suka sgt buat nasi ayam sbb bg Liza nasi ni sedap dan senang nak buat...family Liza pun suka...kali ni Liza try nasi ayam istimewa dr dapur Azie, thnx bnyak2 ye Azie...sebenarnya resepi nasi ayam ni lebih kurang dgn nasi ayam yg Liza pernah buat sebelum ni, cuma bhn perapan ayam sblm ni Liza tak gunakan minyak bijan...dua2 pun sedap pada selera kitaorg...Alhamdulillah

RESEPI NASI AYAM ISTIMEWA

Bhn2:

Untuk rebus 1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
2 ulas bawang putih
2 cm halia yg diketuk

Untuk perap
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia
2 ulas bawang putih
Sedikit kicap cair

Sedikit minyak bijan
4 s/b madu - Liza tambah

Ayam dipotong ikut suka besarnya, bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2 cm halia yg diketuk. Rebus sehingga empuk.




Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan perap dan tabur sedikit gula dan garam. Simpan dalam peti ais selama 15 - 20 minit. Lumurkan sedikit madu. Goreng hingga keperangan. Angkat ayam dan diketuk sedikit sebelum dihidangkan.
Tips: ayam digoreng sekejap sahaja iaitu secara "Touch N Go", barulah ayam lembut.  - Liza panggang skjp..


Untuk nasi:

5 cawan beras
3 sudu besar butter
1 cm halia - ditumbuk
4 ulas bawang putih – ditumbuk
air rebusan ayam secukupnya
Sedikit garam
1 bunga lawang
2 buah pelaga
1 kayu manis
1 batang serai – ketuk
2 helai daun pandan
Pewarna kuning- Liza xletak, pewarna dh habis daa
Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis bahan penumis, daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing. 
Masukkan beras dan goreng sekejap sehingga terbit bau. Masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masukkan sedikit pewarna. Masak seperti biasa
 
 

Untuk sos
5 biji cili merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu teh cuka

1 sudu teh garam 
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam


Blendkan semua bahan di atas. Boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)

8 comments:

tun_telani said...

Salam kak liza.. mmg all time favourite nasi ayam ni.. tun terasa mcm nk buat nasi ayam jugak, tp sbb husband tun baru baik chicken pox xleh mkn kicap kan. so hold dulu la, takut berparut kat muka bekas chicken pox tu.

Cida de' Nuanza said...

perghhhhhh...x leh nk komen lebih2 dah...mantopppp

ainnoraini said...

nasi ayam mmg tak jemu dimakan..anak2 akak mmg suka makan nasi ayam ni...

Qhaifa Nur said...

sabtu lepas masak nasi ayam..
tak habis bawa ke sahur pula nasi ayam tu...

Shikin said...

sedap ni...anak2 saya pun suka nasik ayam cenggini...

JaSSNaNi said...

kak liza.. nani kan sangat lah suka makan kaki ayam... tak kira buat sup ke.. buat goreng garing kepci ke.. tetap menjadi pojaan ku.. :D hehe terliur ni..

JaSSNaNi said...

kak liza.. nani kan sangat lah suka makan kaki ayam... tak kira buat sup ke.. buat goreng garing kepci ke.. tetap menjadi pojaan ku.. :D hehe terliur ni..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

nasi ayam mmg sedap.. kami pun sempat berbuka dgn nasi ayam masa blk kg baru ni.. mmg rindu nasi ayam ma.. resepi yg biasa dia guna masa dia berniaga dulu.. kalau akak msk pun suka guna resepi ma.. hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...