Pertama kali buat talam ubi kayu ni, mula2 risau jugak takut tak menjadi..tp Alhamdulillah ianya sgt sedap dan menepati selera kitaorg...nnt boleh buat lg..terima kasih pada tuan yg empunya resepi iaitu Chef Asma..Liza amik resepi ni dr dapur Jurnal Resepi Bdaria..thnx utk kedua2nya ye..,mintak halal Liza share kat sini pulak ye..
RESEPI TALAM UBI KAYU
Bhn2:
LAPISAN BAWAH
- Bahan-bahannya:-
- 700gm ubi kayu (parut dan timbang)
- 100ml santan pekat
- 300ml air
- 250gm gula castor
- sedikit pewarna kuning
- Satukan kesemua bahan-bahan kedalam periuk dan kacau rata
- Masak semua bahan-bahan sehinga pekat
- Tuang kedalam loyang dan kukus selama 25 minit
- 100gm tepung beras
- 50gm tepung ubi
- 50gm tepung gandum
- 2 tsp garam
- 200ml santan pekat
- 800ml air
LAPISAN ATAS:-
Bahan-bahannya:- Cara-caranya:-
- Bancuh semua bahan-bahan diatas
- Tapis kedalam periuk, masak sehingga naik wap
- Tuang keatas lapisan bawah
- Kukus selama 30 minit.
1 comment:
tak sabar nak balik malaysia nak makan kuih2 talam ni.
Post a Comment