Tuesday, February 28, 2012

Sup Kepala Ikan Merah Berempah...

Assalamualaikum dan selamat bertemu kembali di dapur maya ni....diharapkan semua kengkawan sihat walafiat la hendaknya yer...kalau rasa2 macam tak sihat tu, cepat2 la g klinik, tak yah nk tangguh2...sbb sekarang ni macam2 penyakit yg ada kan, naik risau pulak bila fikirkan anak2....




Sebenarnya sup kepala ikan merah ni pun salah satu resepi dr arwah ma...mula2 kawin dulu, hubby Liza mmg tak boleh mkn sup ni, ye la dah tak pernah jumpa sup kepala ikan...biasanya kepala ikan ni org buat kari, tp takkan nk kari jer memanjang kan, sesekali kena tukar la jugak selera tu...Liza mmg suka mkn sup ni sbb kepala ikan merah tu mmg peberet, masak la apa pun mst licin pinggan....hihihii

Pada sesape yg tak pernah lagi rasa cmner rasanya sup ni, kena lah try buat yer...kalau tgk jer, sampai bila pun tak boleh nk mkn....kuikuikui

RESEPI SUP KEPALA IKAN MERAH BEREMPAH

Bhn2:

1 ekor kepala ikan merah - belah 2
2 keping isi ikan merah
5 s/m minyak masak
1 paket rempah sup serbuk - bancuh dgn sedikit air
5 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
1 tangkai daun sup - potong halus
Bawang grg - utk tabur
1.5 liter air


- panaskan minyak dan masukkan bhn2 tumbuk, biar hingga naik bau.
- masukkan pula rempah sup dan biar hingga sedikit garing dan wangi.
- masukkan air, biar mendidih dan masukkan kepala ikan, garam dan serbuk perasa.
- biar mendidih sekali lagi dan sedia diangkat.
- tabur dgn daun sup dan bawang grg dan boleh dihidang...


6 comments:

Tina Othman said...

tina minat sup ikan merah ni, tapi tak pernah pun masak sendiri

dulu2 penah lah makan, arwah mak masak, ingat nak carik ikan merahlah petang ni, tina copy resepi ye kak liza, thanks

Qasey Honey said...

bgus jugakkn menu ni...
sesuai utk bdiet...hehehe
bleh la cuba nti...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

jgn gelak na nak habaq x biasa buat sup berkaitan ngan ikan ni...maybe x minat then umi pun x biasa masak anaknyer ni lagi la hikhik

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Liza..sup2 macam ni memang kegemaran..Tapi jarang beli sebab harganya agak mahal kat luar. nak buat sendiri...Hubby plak kurenggggg tang ikan-ikan ni...cheh cheh alasan lah tuuuuuuu.....he he he he

rahel said...

waaa..bestnya kluRahel dapat join hirup kuah ikan merah tu..ni kira menu orang diet la kan..hehe..

tun_telani said...

sup ikan merah sedap! tp tun mmg simpan kepala dia utk wat kari. hihihi.. mmg hantu kari kepala ikan merah nih. isi dia wat sup sbb hasben tun suka makan =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...