Wednesday, February 8, 2012

Muffin Yogurt Strawberry.....


Malunyaaaa, mapin yg Liza buat ni senget sebelah pulak....mula2 tu tak tau knp mapin ni senget kan, lepas tu terus g study buku Chef Wan...rupa2nya dia jd cmni sbb suhu oven yg rendah ataupun adunan terlalu sedikit....tak pe la kan, belajar dr pengalaman....

Kalau adunan mapin tu cair sikit, kita kena isikan dalam 3/4 penuh jer sbb dia akan mengembang, tp kalau adunan tu pekat, kita kena isi hingga ke paras bibir acuan...tu tips dr Chef Wan la....eemmmm, bnyak lagi yg kena belajar ni...

Ok lah, kita citer pasal mapin ni pulak yer...masa cuti CNY hari tu, sempat jugak la kitaorg melepak kat CH....fuhhhh punya lah ramai org masa tu, tp disebabkan kitaorg g sana balik hari, jadi terpaksa jugak la berenti kat kedai2 yg jual souvenir, ladang teh dan strawberry....terpaksa redah jer la masa tu...bg Liza strawberry kat CH lg murah berbanding ngan GH...mungkin jugak sbb kat sana bnyak ladang strawberry kan...

Resepi mapin ni Liza berkenan bila tgk kat dapur mek mapin kita...sape lagi kalau bukan Izah tu...mapin ni mmg sedap, betul cakap Izah, wangi dan penuh dgn rasa strawberry...Liza pun ikut cara Izah, tambahkan strawberry segar kat dalam adunan tu....

Akak mintak izin share resepi kat sini pulak yer Izah...mintak halal dunia akhirat...


RESEPI MUFFIN YOGURT STRAWBERRY

Bhn2:

2 cwn tepung
1 1/2 sk soda bikarbonat
3/4 sk baking powder
1/2 sk garam
1 cwn yogurt plain @ perasa
2 biji telur
2/3 cwn gula kastor
100 ml minyak sayur @ butter cair
1 sk essence vanilla
1 sk strawberry paste
5-7 biji strawberry size sederhana - Liza cincang sikit


 
- Ayakkan tepung bersama baking powder, soda dan garam.
- Gaulkan bahan ayak hingga sebati. Ketepikan.
- Satukan pula yogurt, telur, gula, minyak, essence vanilla, strawbery paste dan sebatikan hingga licin.
- Masukkan bancuhan yogurt tadi ke dalam tepung.
- Kaup balik sehingga sebati kurang 1 minit.
- Biarkan jika adunan agak berketul2 asalkan tidak terlebih mix.
- Sendukkan ke dalam muffin cup dan bakar pada suhu 180 C selama 25-28 minit.
 
 
 

9 comments:

ibundo said...

mafin bundo pun kadang-kadang senget sebelah jugak..uhuu..

ady said...

as-salam kak Liza
senget sebelah tak apa kak..asalkan sedap dimkn..

Tina Othman said...

alahai sedapnya kak liza, cameron mmg peberet tina kalau nak holiday hihi

kak liza, yg sukatan adunan tu sesuai untuk kek jugak ke, sebab kekadang tina tak reti nak agak letak brp byk

Ucu Faridah said...

walaupun senget ...tetap menjadi pojaan hati ku....bak 12 biji...lapar ni...

rahel said...

Liza,bolehlah bagi Rahel sikit muffin tu..nanti nak hidang ngan secangkir teh hangat..mantap beb.

Melly Octaviana said...

Kak Liza.. bagi dong untuk teman nya teh hangat melly.. slurrp

Mieza said...

wahhh walau pun senget muffin liza tetap mengancam..mieza mmg suka mapin letak yogurt..tq share info..tp kalau oven mieza dia senget sbb mieza pakai fan assisted..kalau tak pakai fan elok lak jadinya ..rtak per rupa tk penting yg penting taste...sedapnyer liza..

Wani said...

kak liza ,, tu lah kan .. moh la kita study sama2 sal mapin2 neh ... hihi .. wani pon kalau buat,, kejap ok kejap tak ;p... tapi tak apa kak liza yg penting taste dia tu,, bestnya letak strawberry ... kak liza sekali adunan ni dapat berapa mapin ?

dZana said...

berderet2 menu liza ni.. nmpk sedap muffin ni.. guna fresh strebry tu yg best...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...