Friday, February 3, 2012

Nasi Goreng Beriani.....

Dah lunch ke belum? kalau buntu tak tau nk masak ape kan, ape kata cuba nasi grg beriani ni...nasi dan lauk dalam satu pakej, senangkan....dan yg penting sedap...


Lepas masak ni kan, Liza tak bagitau pun anak2 Liza ape nama nasi grg ni, sajer nk test power bdk2 tu...tp disebabkan deria bau ngn deria rasa diaorg ni mmg kuat, jadi diaorg pun cakap,' umi grg nasi beriani yer,'hihihihi, lepas tu umi dia ngan rasa tak bersalah terus tanya diaorg ,' ehh, mana tau ni,'..angah pun cakap la,'bau dia macam nasi beriani,'...wahhhh, terer la anak2 umi skrg, blh jd juri Master Chef ni....ekekekekekekee

Liza amik resepi yg mmg sedap ni dr dapur Kak Nor...tp kalau ikut resepi adik Liza, dia akan perap lauk2 tu dgn segala rempah dulu, baru digoreng...next time Liza nk try buat cm dia pulak...skrg ni Liza nk share resepi dr Kak Nor, mintak halal yer kak....



RESEPI NASI GORENG BERIANI

Bhn2;
2 pot beras basmathi (pot rice cooker) ~ dimasak
1 keping dada ayam ~ dihiris kecil - Liza guna lebihan ayam kfc
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah beriani ~ bancuh dgn sedikit air
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 tangkai daun kari
1 biji telur ~ dikocok sedikit
1/2 batang carrot *
1/2 biji capsicum merah *- xde stok
1/2 biji capsicum hijau * (* dipotong dadu)- xde stok
garam, gula
minyak

Cara2:

Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu dan wangi.
Kemudian masukkan ayam dan goreng sehingga ayam berubah warna.
Masukkan pula cili mesin dan goreng hingga garing.
Masukkan rempah beriani dan serbuk lada hitam.
Masukkan juga daun kari dan goreng hingga pecah minyak.
Masukkan carrot, capsicum merah dan capsicum hijau serta garam dan gula secukupnya. Goreng sekejap.
Kemudian masukkan nasi dan kacau hingga rata.
Alihkan nasi ke tepi kuali dan masukkan telur, kacau telur hingga menjadi spt scramble egg.
Kemudian kacau nasi bersama telur dan goreng seketika.
Angkat dan hidangkan





10 comments:

tun_telani said...

wahh.. nasi dgn ayam kepci! mesti jd xtra sedap nih.. mkn pulak ngan kopok tuuuu.. mmg bertambah2 nasi goreng nih..

K.Nor said...

mekasih liza sudi cuba resipi yg tak seberapa ni.. tumpang seronok dgr anak2 suka makan tu :)

Melly Octaviana said...

Kak Liza, melly sudah makan, tapi liat nasi goreng beriani nya akak, mau lah melly makan sekali lagi, tak apalah lupakan diet unutk hari ini.. hehe

HALAMANKU said...

wah rajinnyer kak.. erma nak wat nasi baryanipun bercinta akak siap wat nasi goreng baryani lagi.. tgkpun tau cam sedap.. lapo lah kak.. nyum2 meh sepinggan..

Mama Ema said...

sedapnya

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Liza..bau nasi goreng beriani dah mai sampai sini larrrr....

EmbunRosaliza said...

Assalam liza, mmg best ni nasi goreng beriani, semua lengkap, di kala ketandusan idea utk msk2, nasi goreng adalah penyelamat, suka nasi goreng

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

haaa recipe yang ni ai selalu buat ...sedap kan...tgk keropok ikan goreng terlioq plak....stok keropok kering dah habes la :(

nuwairani ismail said...

hebat betol budak2 ni...boleh detect lagi nasi beriani...nani mcm dh lama x mkn nasi beriani ni

quinnie said...

sedapnya...dulu tak leh nak try sebab tak dek rempah briani..lain kali bleh cuba..:)

sedapnya pau kat bawah tuh...geram tengok..huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...