Wednesday, February 22, 2012

Nasi Serai n Puyuh Goreng Rempah....


Assalamualaikum wbt...dah lama dok skodeng nasi serai ni kat dapur Kak Yatie, last2 sampai jugak la seru utk buat nasi ni....fuhhhh, mmg harum satu rumah, wangiiiii...

Liza suka sgt kalau masak guna resepi simple cmni...bkn ape, sbb bhn2 semua dah ada kat umah kan, tak yah sibuk nk merempit g kedai...hihihi..ape2 pun tima kaseh buat Kak Yatie dan Kak Nor sbb share resepi yg marbeles ni...

Moh kita intai resepi pulak yer...

RESEPI NASI SERAI

Bhn2:
  • 4 cwn beras (saya guna beras Faiza monghul basmathi, cuci dan rendam 20 minit)
  • 6 cawan air
  • 1 labu bawang besar ~ didadu kecil
  • 3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
  • 2 helai daun pandan
  • 1 btg kayu manis
  • 2 bj buah pelaga
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 5 btg serai ~ dititik/ketuk
  • 2 kiub pati ayam
  • garam
  • 3 sudu besar minyak sapi ~ saya guna windmill
  • Daun sup - Liza tambah
Cara-cara

  1. Panaskan minyak sapi dan masukkan bawang besar dan daun pandan.
  2. Goreng hingga bawang layu dan wangi, masukkan bawang putih, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.
  3. Masukkan serai dan kacau lagi.
  4. Goreng lagi hingga wangi dan masukkan beras.
  5. Kacau2 sekejap dan masukkan air secukupnya.
  6. Masukkan kiub pati ayam dan garam. Masukkan semua kedlm rice cooker dan on kan.
  7. Kacau sedikit hingga semua sebati dan masak lah sehingga nasi masak.
  8. Bila nasi dah masak gemburkan sedikit guna chopstick, jngn kacau lama2 bagi mengelakkan nasi patah2.


* utk dptkan nasi yg lembut dan gebu, rendam kejap beras yg dah dibasuh bersih lebih kurang 10 - 15 min dan toskan.

Ni la lauk gandingan nasi serai hari tu, disamping sambal sotong....amik resepi ni dr dapur Dayang, ok jom kita tgk resepi ni pulak yer...thnx yer Dayang....izinkan akk share kat sini pulak...

RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH

Bhn2:
  • 7-8 ketul ayam (dibersihkan)
  • 5 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
  • 1 inci halia (ditumbuk kasar)
  • 3 batang serai (ditumbuk kasar)
  • 1 sb ketumbar (disangai dan ditumbuk kasar)
  • 1 sdt jintan manis (disangai dan ditumbuk kasar)
  • 1 sb serbuk kari ayam (dyg guna Adabi)
  • 1 biji telur
  • 2 sb tepung jagung
  • 1 tangkai daun kari
  • garam secukupnya

Cara-cara

  1. Perapkan ayam dgn semua bahan di atas selama 1 jam atau selama mana yg boleh. Kemudian gorengkan dgn minyak yg banyak sehingga garing. Gunakan api perlahan shj.
  2. Hidangkan panas...



2 comments:

Tina Othman said...

sedapnya kak liza, lapar terus perut tina ni

Ucu Faridah said...

amboi liza...masak yang menusuk lubang hidung ucu nampaknya....:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...