Wednesday, February 13, 2013

Sambal Kerang Kucai...


Sambal kerang dan kucai yg selalu Liza buat, ambik dr Majalah Rasa Ogos 2004...mmg dah jadi menu peberet kitaorg la ni...

RESEPI SAMBAL KERANG DAN KUCAI

Bhn2:

1 kg kerang - rebus dan kopek kulitnya
50 gm daun kucai - potong
4 s/b cili mesin
8 ulas bwg merah *
4 ulas bwg pth *
1/2 biji bwg besar - hiris
1 s/b sos tomato
1 s/b gula
Sdkt belacan - Liza xletak
Garam, perasa
Minyak masak


- mesin bhn2 bertanda *.
- panaskan minyak, tumis bhn2 blend, cili mesin, belacan dan sos tomato, tmbh sdkt air jika perlu..
- masukkan kerang, garam, perasa, gula dan grg sekejap.
- akhir sekali, masukkan daun kucai dan bawang besar, kacau sekejap dan boleh lah angkat n hidangkan...
- wallaaa...

3 comments:

Amie said...

Oh..kerang! Kalau nak buat sambal kerang memang kena bercinta dulu he he heh sebab masa kopek kerang rebus, sebiji masuk mangkuk sebiji masuk mulut!

Liza said...

sama la dgn Liza, kita serupa...hihihii

Delima Zamrud said...

Isk isk isk nie salah satu pebret D5 nie but xpenah masak nyer sebab lepas je rebus pastu kopek terus masuk mulut xsempat nk masak sambal dah hehhehe :D....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...