Friday, February 15, 2013

Kek Span Pandan....




Assalamualaikum wbt..alhamdulillah kita masih diberi peluang utk bersama di dapur maya ni...kek span pandan ni dh byak kali Liza buat sbb anak2 mmg suka..kali ni Liza tambah krim kastad lebihan crepe durian hari tu...saje nk perabis stok...hihihii

Resepi amik dr dapur Kak Yati, resepi asal pulak dr sweet 4ever..thnx pada kedua2nya sbb kek ni mmg best, lembut gitu...

RESEPI KEK SPAN PANDAN

Bhn2:

150 gm tepong super fine/tpng kek/tpng gandum
150 gm gula kastor

5 biji telor A
1 sudu besar ovalette
80 ml susu segar/air pandan
80 ml minyak masak / mentega cair
1 sudu teh pes pandan
1 sudu teh serbuk penaik
Sedikit pewarna hijau - xletak, lupa daa...
Sdkt krim kastad - Liza tambah
Cara-cara :

  1. Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi (tapi ini terletak kepada kelajuan pengadun masing-masing). Yatie pkl telur bersama gula hingga kembang dulu. Lepas tu baru masukkan ovalette dan pukul lagi hingga kembang.
  2. Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar/air pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau... pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. Tuangkan minyak/ mentega cair berselang seli dngn tepung yg di ayak bersama b.powder kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 8 icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius.
  5. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek... lebih kurang 5 minit... bagi mengelakkan kek kita kempis.

1 comment:

faa.rosli said...

nampak gebu..geramnya nak makan..hehe..yg coklat2 tu kastard ya? sedapnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...