Friday, February 15, 2013

Pasta Carbonara ala Malaysia...



Ni pestime kitaorg mkn pasta carbonara, jgn gelak ye...sbb kan bnyak sgt citer2 negatif, takde langsung citer positif yg blh buat kitaorg tertarik utk mkn sos carbonara ni...

Tapi angah request hari tu suruh buat, biasa la kan bdk tgh naik ni semua benda dioarg nak try...so,ikutkan je la, kang kempunan pulak budak tu...hihihii

Liza tgk macam2 resepi yg ada, dan kebanyakan resepi sama je...Liza pun ambik jalan senang, guna sos Prego Carbonara Mushroom, senang kan...hihihii

Jom la kita tgk resepi campak2 n hentam Liza ni...hihihi


RESEPI PASTA CARBONARA ALA MALAYSIA

Bhn2:

1/2 paket small shell - nak guna pasta lain pun blh je..
1 tin Sos Spaghetti Prego Carbonara Mushroom
Sedikit isi ayam dipotong dadu

5 keping meatloaf - potong nipis
2 batang Sosej dipotong-potong

6 biji cili api -potong kecil
3 ulas bawang putih - dicincang
2 ulas bawang merah - dicincang
Garam
Lada Sulah
Serbuk Blackpepper
1 cawan Air

Sdkt minyak masak

- rebus pasta sehingga betul-betul masak...
- panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi..
- masukkan ayam, chicken meatloaf dan sosej sehingga masak.
- kemudian baru masukkan sos carbonara..kacau rata
- masukkan air dan kacau hingga agak pekat..
- masukkan garam, lada sulah, cili api dan serbuk blackpepper secukup rasa..
- bolehlah angkat dan curah atas pasta td...




Yummy...sedap jugak rupanya pasta carbonara ni kan, cuma mmg kena mkn panas2 la, baru uummmpphhhh...

2 comments:

faa.rosli said...

sama laa kita makan carbonara...hihihi...faa pon campak cili api jugak bagi ada rasa kick n tak laa rasa muak kan?

Faradilla Tahir said...

Kene cuba nih..meriknya ada cilipadi.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...