Wednesday, February 27, 2013
Rich Chocolate Moist Cake....
'Dah lama umi tak buat kek coklat mcm ni,' angah cakap...hihihi
haaa, ni umi dah buat, mkn sampai puas ye...resepi ni ambik dr dapur Madihaa, manyak syok layan ini kek wooo....hihihi
Liza mintak izin share resepi kat sini pulak ye, thnx Madihaa...
RESEPI RICH CHOCOLATE MOIST CAKE
Bhn2:
BAHAN A:
170gm butter
300gm gula castor
3 biji telur
BAHAN B :
2 tsp serbuk nescafe segera
1 tbs air suam
1 tsp esen vanilla
1 tsp choc emulco
BAHAN C :
225gm tepung gandum
65gm serbuk koko
1/2 tsp garam halus
1 tsp soda bicarbonate
1 1/2 tsp baking powder
180ml air sejuk dari petiais
CARA-CARA:
1. Gunakan mixer dengan kelajuan tinggi, putar Bahan A sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu demi satu dan terus putar.
3. Campur sebati semua bahan B dan titiskan ke adunan butter tadi. Putar seketika dan hentikan putaran.
4. Ayak Bahan C. Masukkan berselang-seli dengan air sejuk bermula dengan tepung dan berakhir dengan tepung. Gunakan spatula untuk mengkaup balik adunan. Jangan putar.
5. Alas dan gris loyang bulat 9". Bakar pada suhu 175 darj cel selama 40min atau sehingga kek masak.
TOPPING
1 tin susu pekat
90gm serbuk koko
100ml minyak jagung atau butter cair
1 tsp esen vanilla
Di dalam periuk, panaskan susu sebentar. Ayakkan serbuk koko ke dalam susu, terus kacau rata. Masukkan minyak/butter cair dan vanilla. Kacau sehingga rata dan berkilat, lebihkurang 5 minit. Biarkan suam baru tuang atas kek yang telah sejuk. Hias ikut suka.
Labels:
kek / brownies
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
as-salam
This looks absolutely fantastic! love it...
sedapnya laaa...
Salam Kak Liza,
kek ni nampak gebu sangat..terliur jap
Post a Comment