Tuesday, September 25, 2012

Chilled Oreo Cheese Cake....


Chilled oreo cheesecake yg buat weekend ari tu...resepi dah lama dok peram, so ari tu kiranya dapatlah menunaikan hajat lepas adik dtg...ye la kat umah ni kalau buat bnyak ni, tak de nya nk abis...kena tunggu ramai sikit baru blh buat....

Liza olah sikit resepi ni sbb Liza guna kek sebagai base dia...suka kek2 yg simple cmni, godek2 lepas tu simpan dlm fridge, senangkan....hihihiii



Ambik resepi ni dari dapur Kama, ...katanya resepi asal dr fb Suriani Othman, sorry ye tak de link...thnx pada kedua2nya atas resepi ni...Kalau nk tgk base kek yg Liza buat, klik kat SINI, kali ni Liza buat 2 adunan..

Utk resepi cheese cake ni pulak, moh kita tgk kat bawah..

RESEPI CHILLED OREO CHEESE CAKE

Bhn2:

Dasar Kek
200gm biskut oreo(buang krimnye)
80gm butter cair

*campurkan butter & biskut yg telah dihancurkan,tekan dlm loyang
ratakan & buh dlm peti ais selama 20 minit.
- Liza xbuat, Liza guna base kek coklat..
 

Bahan Kek
250 cream cheese
200gm non dairy whiping krim
1 sudu kecil lemon jus (x letak pun xpe)
1 1/2 sudu besar gelatin + 100ml air panas
60gm gula halus
biskut oreo 1 paket..hancurkan 3 suku..buang krimnye dan selebihnya buat deko..

Cara-caranya:-

1.Putarkan whipping krim hingga jadi krim..ketepikan
2.Putarkan cheese, gula hingga kembang, masukkan gelatin, lemon jus putar sebati..
3.Campurkan whipping krim, kaup balik perlahan2..dan campurkan oreo hancur td, boh dlm loyang yg ade dasar kek td..dan sejukkan dlm peti ais selama 4 jam...leh deco ikut suka...



Hiasan:

Blueberry filling secukupnya
Sedikit air panas untuk mencairkan blueberry filling

Cara:

Campur kedua bahan diatas
Kacau rata
Curah ke atas kek
- Liza xbuat...


14 comments:

Asmah Yusof said...

tgh2 hari nie jenguk dapur liza..bikin kecur air liur...lm dah x membuat ciskek nie...:))

Liza said...

liza pun jarang buat ciskek ni...kena tgk time...hihihii

Qasey Honey said...

wow suka myelerakan...QH lama dh memerapkan resepi ni...pdhl sng ajekan nk buat tu...ceh berlagak la pulak..nth jadi cmne nti kalau buat...hehe...klau ade lg...meh bg 1 slice bleh..hehe

Delima Zamrud said...

Salam perkenalan dr D5 :D.. Ermm sedap nampak kek nie rasa nk mintak bang se slice hehhehe..

Qhaifa Nur said...

salam....
cukup teruja bila makan COCC ni...
sedapnya......

Marsita yahya said...

salam...best nya.

umi's cup cake said...

sedapnya kak liza, lama dah tak makan cheesecake mcm ni..gian la pulak nak buat...

Cheq Sue said...

tak pernah lagi buat chiskek versi chill ni...rasa pun belum... sebab selalu bayangkan menda tu tak masak... heeeeeeeeeeeeeeeee

Rohah said...

salam kak, dah lama tak buat chilled cheese cake...dgn oreo ni compem lazat, terrrase coklet2 oreonye tu kan..

Fuat Gencal said...

Ellerinize sağlık, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor.

Saygılar...

Mieza said...

lizaaaaa...yg ni tak tahannnnnn...pengsannnnnn.....mmg tak tahan la dgn ciskek...dappppppp! lebih2 lg bila ada oreo..perghhhhh..nak sefotong liza...habis sefotong..nak kenen lagi sefotong...tak pernah lg buat yg chilled punya..selalu buat yg baked...yg ni lg senang kan :)

Shikin said...

salam, k.liza meleleh betul tgk chilled cheese kek tu...ngan oreo lg.. confirm sdp...he he

Shikin said...

salam, k.liza meleleh betul tgk chilled cheese kek tu...ngan oreo lg.. confirm sdp...he he

rahel said...

Sedapnya oreo ciskek...dah lama Rahel tak buat ciskek...bila la nak rajin ni..adoii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...