Tuesday, September 18, 2012

Pizza Riang Ria Raya....




Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali 2 Zulkaedah  1433H....sebenarnya jgn terkejut ye, Liza buat pizza ni dah lama, biase la tuan umah ni kdg2 ada, kdg hilang....hihihii

Liza buat pizza ni pun guna serunding daging dgn rendang daging yg lebih masa raya ari tu...so, jadi la nama dia pizza riang ria raya....amacam, riang tak?? hihihii

Liza buat pizza ni guna resepi roti yg biase Liza buat...cuma tambah ape yg patut je, jadi la pizza..senang kan...moh kita tgk resepi dr Roshayati Johari ni...

RESEPI BASIC BREAD DOUGH

Bhn2:


(A)
500g bread flour/high protein flour
100g sugar
1 teaspoon salt
30g milk powder
1 teaspoon bread improver (optional)
1 teaspoon bread softener (optional)
4 teaspoons instant dry yeast

(B)
250ml water
1 egg (lightly beaten)

(C)
40g butter
40g shortening

Method :
1. Mix well all ingredients in (A)
2. Add (B) into (A) and knead till smooth.
3. Add (C) and continue kneading till smooth and shiny and dough does not stick to your hand.
4. Leave to prove for 30 - 40 minutes.
5. Punch down the dough to let the air out.
6. Divide the dough according to the weight you wish. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
7. Shape accordingly.
8. Leave to prove for 40 minutes - 1 hour.
9. Bake till golden brown.



                                                  Jemput makan semua....hihihii


8 comments:

Marsita yahya said...

Salam Liza, akak pun selalu buat pizza ni...buat sendiri lagi jimatkan..

Amie said...

Nampak ceria pizza tu tau... nak 2 keping ye Liza..

Wani said...

salam kak liza beshyynya nak sikit.. hihi wani ni belum try nak test pizza..

Norzie hany said...

Salam Liza.
Sedapnya liza....pizza mmg fav akak anak beranak,buat la inti apa pun memang kejap aje licin.

Liza said...

wslm kak marsita, betul tu, sedap n jimat....hihihi

Liza said...

nah ambik 5 kpng Amie...utk lunch, cukup tak? hihihihi

Liza said...

wslm wani, try la buat sndiri pizza. kompem lps ni dah tak yah nk g PH lg dah....

Liza said...

wslm norzie, sama la ngn family Liza ni, peberet giler...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...