Wednesday, September 12, 2012

Apam Puteri Ayu Lebaran....


Assalamualaikum dan salam ceria buat semua....apam ni dah banyak kali Liza buat, boleh tgk kat SINI, SINI dan SINI....masih menggunakan resepi yg sama, cuma kaler je Liza bagi ceria sikit, almaklumlah kan raya lagi ni....ekekekeekeke




RESEPI APAM PUTERI AYU
 
 
Bhn2:

 A
2 biji telur*
1 cwn gula*
1/2 s/mkn ovalette*
1/2 s/teh esen vanila
1 cwn pati santan / fresh milk
2 cwn tepung naik sendiri

B
Kelapa parut
Garam
Tepung ubi
- bhn2 ni Liza agak jer..satukan semua dan padat2kan kedlam acuan seri ayu yg telah disapu minyak..

# Bhn2 bertanda * dipukul hingga kembang. Masukkan esen vanila dan santan / fresh milk.. Gaul sebati. Masukkan tpg dan pewarna yg dikehendaki..Masukkan adunan tepung kedlm bekas berisi kelapa td...Kukus selama 10 - 15 minit..






10 comments:

ijayuji said...

Salam kakak manis, selamat malam :D kita dtg nak makan puteri ayu yg ayuuuuuuu sgt2 tuuuu, elok kembangnya tak merekah dulu2 kita buat kan dia merekah hihihi nanti cuba resepi kat sini pulak :-)) macehhh

mala said...

cantiknya ....

rahel said...

Wah..rajinnya buat apam putri ayu..rindu la nak mkn apam...

Rohah said...

mmg comel kuih ni, mesti harum wangi baunya..

ieja amieja said...

salam kak..saya pernah cuba resipi ni..rasanya amek kat cni jg..first time buat cantik gebu dan sedap..tp buat kali ke2 -3 x berapa nak gebu plk..mcm bantat pun ada..nape erk??

Azfa Apparel & Embroidery said...

Salam kak..salam perkenalan juga..apam puteri ni sangat membuka selera sbb kih ni kuih kegemaran saya.jemput melawat blog saya juga nanti..:-)

Azfa Apparel & Embroidery said...

Salam perkenalan kak..saya sanagt berselera tengok kuih apam akak ni sbb kuih ni kuih kegemaran saya.Jemput kak ke blog saya nanti..:-)

Shiela said...

Wsalam liza.. Jatuh hati nengok puteri ayu mu iteww.. So sweettt.. :-)

MamaEma said...

comel pula kaler pink2 ni..selalu nampak kaler hijaun jer.

Acik Erna said...

assalam Liza..pertama kali acik tengok apam ayu ni warna warni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...