Tuesday, September 18, 2012

Rendang Hijau Ayam dan Nangka.....

Ni pulak kiranya sessi memperkenalkan rendang hijau pada cik hubby...sbb kan, area umah Liza ni ada org jual lemang dgn rendang hijau, tiap kali lalu kat situ mst cik hubby tanya, ada ke rendang warna hijau, sedap ke? so, utk menjawab soalan cepumas dan utk tidak ' menjakunkan' hubbyku, Liza pun buatkan lah rendang ni..


RESEPI RENDANG HIJAU AYAM DAN NANGKA

Bhn2:

1 ekor ayam - potong dan bersihkan
5 keping nangka muda - potong kecil dan rebus hingga empuk
8 btg serai - kisar halus
1 1/2 inci lengkuas - kisar halus
11/2 inci halia - kisar halus
10 ulas bwg merah - kisar halus
20 biji cili padi - kisar halus ( blh tambah kalau suka lg pedas)
5 biji lada hijau - kisar halus
1/2 inci kunyit hidup - kisar halus
5 helai daun limau purut - siatkan
2 helai daun kunyit - hiris halus
3 s/b kerisek
Santan dr sebiji kelapa
Garam dan gula
1 keping asam keping
Sdkt minyak utk menumis

- panaskn minyak dan tumis bhn2 kisar hingga naik bau.
- masukkan ayam, santan, asam keping dan daun limau purut.
- bila mendidih, masukkan nangka muda, garam dan gula secukup rasa, masak hingga hampir kering.
- masukkan kerisik dan  daun kunyit yg dihiris, gaul sebati.
- masak hingga betul2 kering dan tutup api,
- sedia dihidang bersama nasi , lemang atau ketupat....


3 comments:

Tina Othman said...

salam kak liza

oh yg hijau tu sebab guna cili api ye, tina pun first time tau ni

nampak sangat sedap, teringin pulak nak makan rendang, tak puas makan time raya aritu hehe

Liza said...

wslm tina, mmg rendang hijau ni cuma guna cili api hijau ngn cili hijau yg besar tu...

Qhaifa Nur said...

sedap juga rendang + nangka ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...