Thursday, June 28, 2012

Spagetti Goreng Mamak.....


Assalamualaikum wbt dan salam manis utk semua kengkawan....hari ni 28hb Jun 2012 bersamaan 8 Syaaban 1433H....pekabar semua, Liza harapkan semua sihat n ceria2 selalu....

Spagetti grg mamak ni Liza buat hari tu, lepas buat mee goreng style mamak, so kali ni Liza try grg guna spagetti pulak....mmg kedua2nya sedap dan sape yg nak resepi tu bolehlah tgk kat bawah ye....

SPAGETTI GORENG MAMAK

Bhn2:

500gm mi kuning - Liza guna 1/2 paket spagetti
100gm daging di hiris
100gm fishball-potong dua le
1 cawan tauge
1 mangkuk sawi
3 sudu cili kisar-boleh tambah kalo nak pedas
1 sudu rempah kari
3 sudu kicap pekat
2 sudu minyak
1 labu bawang besar-cincang halus
3 biji telur ayam
3 biji cili hijau-hiris nipis
(memandai je sy tambah 1 kiub ikan bilis) -Liza tak letak

Cara2:

panaskan minyak
masukan bwg,cili dan rempah.biar garing dan wangi,masukan daging...kacau rata
masukan fishball dan fishcake
biarkan kejap
masukan kicap dan mi
ketepikan mi.kat tengah2 pecahkan telur
biar telur masak sedikit,masukan tauge dan sawi
kacau dan gaul rata.
hidang dlm pinggan leper dan hiaskan.


3 comments:

ady said...

as-salam kak liza
wah pepagi dah ada spagetti goreng..npk sedap..terliurlah tgk spagetti tu lama..

Liza said...

wslm Ady, kdg2 bila xlalu nk mkn nasi, ni la menu yg paling senang....hihihii

Ucu Faridah said...

memang sedapppp spagetti digoreng mamak..nak2 kalau yg free ..rasa2 nak peluk ketat2 jer tukang masak tu....liza le...hihihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...