Wednesday, June 13, 2012

Best Moist Chocolate Cake Mud....Happy Birthday Kakak....


Happy birthday to you,
Happy birthday to you,
Happy birthday to kakak,
Happy birthday to youuuuu....

Kali ni kakak mintak umi dia buatkan patung Pooh,hahahaha kelako...ape dia ingat umi dia ni pandai ke bab2 cmtu....mula2 mmg rasa cm tak nak buat, rasa je taww, tp bila tgk muka dia kesian la pulak...selalu sgt dia buat muka sedih cmtu....alahai kakak, sabo je la...

Setelah berhempas pulas dok pikir nk buat Pooh ni, maka terhasillah Pooh yg gedempol....haaahaha..angah cakap macam perut kakak...huhhhh paku dulang paku serpih....ihihhihii
Bila dah buat tu, rasa cm syiok la pulak, tu yg gatal buatkan reben kat Pooh tu, baru la nmpk ayu sikit, at least blh lah control kebuncitan perut tu......ekekkekekeeke

Puas jugak dok pikir nk buatkan kek utk birthday kakak, ye la kalau blh nk la yg spesel utk hari yg spesel ni kan....setelah ditimbang tara, maka Liza pilih utk buat Kek Chocolate Mud dr Zack, dan bila diteliti resepi ni lebih kurang sama dgn resepi Best Moist Chocolate Cake dr Ida Jepun tu...Ida kata resepi ni dr Naz tp sori ye Naz, Liza tak dapat link kat blog Naz....

So, Liza gabungkan kedua2 resepi ni, Liza gunakan 1 cawan buttermilk utk bg lg moist ,blh ke cmtu kan...moh kita tgk..

RESEPI BEST MOIST CHOCOLATE CAKE MUD

Bhn2: ( selepas diderhakan oleh Liza, jgn mare yer..)

125g dark chocolate atau coklat masakan (ku guna coklat masakan)
125g butter (kalau guna unsalted, campurkan 1/8st garam dalam butter)
1/2st serbuk nescafe
3/8C @ 94ml air masak - Liza guna 1 cawan
1C + 1sb @ 162g tepung gandum - Liza guna 2 cawan tpg gandum

1/8C @15g serbuk koko
1/4st soda bikarbonat
1C @ 220g gula kastor (resepi asal untuk separuh adunan adalah 1C + 1/4C)
2 telur gred A (berat minima ~60g)
1sb minyak masak
1/2 st esen vanila
1/4C buttermilk (homade: 1/4C susu segar@susu tepung+air campur 1st limau nipis/cuka) -Liza letak 1 cawan buttermilk

Bahan Ganache:
125g coklat masakan
100g whipping cream (I just use non-dairy whipping cream)




Cara kek:

  1. Panaskan oven 160C.
  2. Lengserkan dasar dan tepi loyang bulat berukuran 8" dengan butter. Alaskan dengan kertas minyak dan lengserkan lagi dengan butter (untuk memudahkan kek dikeluarkan nanti).
  3. Masukkan 125g butter, 125g coklat, serbuk nescafe dan air dalam periuk kecil. Panaskan dan cairkan coklat serta butter atas api kecil. Ketepikan pada suhu bilik.
  4. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan serbuk koko ke dalam mangkuk besar.
    Masukkan gula dan kacau rata (guna whisk je).
  5. Dalam mangkuk lain, campurkan telur, minyak masak, esen vanila, dan buttermilk. Kacau hingga sebati.
  6. Masukkan adunan telur ke dalam adunan tepung. Kacau hingga sebati.
  7. Masukkan adunan coklat ke dalam campuran telur-tepung tadi. Kacau hingga benar-benar sebati.
  8. Tuangkan adunan ke dalam loyang (adunan akan kelihatan seperti cecair).
  9. Bakar untuk 1 jam 15min, 160C atau bila dicucuk dengan lidi tiada adunan yang melekat/kering (saya bakar lebih masa sikit- tambahan 15min untuk suhu 150C). Tapi ni bergantung pada oven masing-masing.
  10. Keluarkan dari oven dan biarkan kek sejuk pada suhu bilik dalam loyangnya (saya terus keluarkan je dan telangkupkan atas redai kek hingga sejuk).
  11. Kek akan ada sedikit mengelembung dan kemungkinan ada bahagian yang keras sikit (from experience, this is usually the case for cakes that has chocolate in it). Bahagian ni boleh dibuang dan telangkupkan kek supaya bahagian rata berada diatas semasa menghias.



Cara ganache:

Cairkan coklat masakan dan whipping cream secara double-boil, biarkan hingga suam sebelum dituang atas kek (mungkin akan ada lebihan ganache, boleh buat hiasan lain).

**Jangan terlebih bakar, nanti kek kurang moist dan tepinya jadi kering/keras. Mud cake guna suhu rendah sekitar 150-160c untuk masak dan masa yang lama. Kalau tengah tak masak lagi tapi tepi dah masak, tutup bahagian atas dengan foil dan tambah lagi masa memasak.

**Buttermilk ada kandungan asid dan bila baking soda bertindakbalas dengan asid, ia menghasilkan kek yang lembut/tender, selain dari memberi kelembapan kepada kek.


 
Kalau nk tgk resepi asal , blh la klik kat kedua2 empunya resepi kat atas tu ye...Liza ni buat nk cari yg senang je, janji sedapppp.....hihiihhihii, terima kasih pada empunya resepi ye, walaupun dah diderhaka dan mix n match, tp tetap lembut dan sedap....alhamdulillah besday girl suka sgt...
 
Walaupun bersememeh rupa kek ni, tp tetap bangga sbb anak2 nk mkn hasil air tangan umi dia...Liza buat kek ni simple je, sbb tetiba teringatkan abg yg dok Seremban yg tak dapat nk rasa kek ni...nnt abg balik, umi buatkan lgi ye....
 
 
 
 
 
 

8 comments:

Amie said...

Happy birthday kakak.... happy always! lawalah keknya tu... tumpang semulut ye...

tun_telani said...

happy belated bday kakak! moga menjadi anak yg solehah, insyaAllah.. omey pooh versi girl ye, ada reben lagi kat kepala ^^

hazila said...

Lama tak buat choc cake. Happy birthday to kakak....

Mamasya said...

Happy bday kakak! moga sihat ceria selalu. tomei pooh tu....tentu kakak happykan dpt kek idaman
re; Liza..resepi apam tu mmg elok jadinya kan....

Norzie hany said...

Happy birthday kakak....moga jd anak yg solehah.Comeynya pooh tu.

Nuwairani Ismail said...

happy birthday kakak! bestnye kakak dapat request kek ada pooh. hihih...kite zaman kecik2 dulu mak tak pernah pun buat kek sendiri

norlieharumaini said...

ada lagi x kek teddy ni... nak sikit.. hepi besdei kat anak liza

Shahriah Abdullah Novelis said...

Happy Birthday KAKAK Dhira!!! wahh untungnya dia dapat kek cekelat sedap danlazat tu.. siap ada Pooh gedempol lagi hehee.. gedempol pun tulah hasil tangan dari seorang ibu yang sungguh prihatin terhadap anak kesayangannya.. syabas buat umi..:))

Nak sepotong boleh?? ada lagi ke tak tu??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...