Wednesday, August 10, 2011

Iftar 9 : Siro Labu


Salam sejahtera semua ye...ari ni nak share makanan yg menjadi pencuci mulut time2 kenduri kat Kelantan. Tp dulu la, sekarang nak jumpa labu siro ni pun susah.Ni makanan peberet hubby yg mmg pure Kelantan...suka sangat manis2 cenggini. Liza tlg buatkan jer coz rasa tak tertelan benda2 manis cmni nak2 pulak time bula pose ni...Siro labu ni senang jer nak buat. Alaskan daun pandan dalam periuk, masukkan labu yg telah dipotong dan taburkan gula melaka (nise) dan sedikit gula. Ooopppss lupa pulak, dan sedikit bunga cengkih. Rebus cmtu jer, nnt gula2 tu akan hancur dan empukkan labu tu. Tp jgn api besar yer, nnt kang air dah kering tp labu tak empuk2 lagi..



       Dah siap. Biasanya org buat pengat labu kan, tp bg sesape yg nk try siro ni pulak, silakanlah..

7 comments:

Mas said...

mas tak pernah try lagi sira labu..
sedappnya tengokk...

Diana @ Melley Mey said...

mmg menarik resipi nie... lom perna lg makan sebenarnya siro labu nie... nmpk sedap tu

Ida,Japan said...

ohhh...che abg ore kelate erkkk....byk la stok budu kt umah tu ye...siro labu kalau gi tmpt bekwah kelate mesti ada...jarang tak der, suka

Liza said...

Mas..kena try la.Cara diapun senang jer..

Diana pun kena try, bru tau kesedapannya..jgn tgk jer

Ida..heheehe. bkn cik abe je ore kelate, Liza pun klate jugak tp kelate celup laa...jgn kata stok budu, botol budu pun anak2 xkenal...issshhh2 cian diaorg..hihihi

cik cek said...

kak cek tak penah makan dan jumpa pun...mesti manis ni kan...

Liza said...

Cik cek, manis tu blh sesuaikan ikut selera,Liza buat pun xdela manis sgt..ala2 manis jer

Ummi said...

Assalam Liza...waaah sira labu...sedap tu...ringkas dan cepat..sesuai tuk ibu bekerja nih.. Tp kari kat bawah tu pun mengancam selera lah! Selamat Berpuasa dan Selamat Berbuka Liza...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...