Salam Ramadhan semua...ni sebenarnya kuih yg Liza buat utk berbuka Jumaat ari tu...kebetulan adik ckp dia nk datang, so buatkanlah kuih perberet hubby ni...at least ada la jugak teman dia mkn kan...almaklumlah mak dara kat rumah ni xsuka kuih2 yg manis cenggini....kalau nak suruh buatkan ok, tp kalau nk mkn mmg xdapek den nak nolong ehh...
Ni la kuih yg Liza dok citer tu...Liza pun xpasti ape sbnrnya nama kuih ni, Liza cuma panggil kuih telur jesbb agak bnyak guna telur...tp adunan kat bawah ni utk loyang kecik ye..kalau nk buat bnyak kena double kan adunan tauu...
SERIKAYA / SEKAYA
Bhn2
A
150 gm tpg pulut
200 ml santan
Garam
- rendam beras pulut hingga kembang dan masukkan santan yg telah digaul dgn garam
- kukus hingga pulut masak dan padat2 kan (mcm buat srimuka )..ketepikan
B
Telur - 5 biji
Gula melaka (nise) - 3 kpng
Gula pasir - sedikit
Tpg gandum - 1/2 sudu besar
Daun pandan - 5 helai
- gula melaka dan gula pasir dimasak hingga hancur..tapiskan ke dlam bekas dan sejukkan
- masukkan telur, tpg gandum dan daun pandan
- ramas2kan semua bhn yd dgn tangan hingga telur btl2 kembang..(boleh juga terus guna mixer)
- tapiskan ke atas pulut yg tlh dikukus td
- kukuslah sehingga masak..
dah siappp...
4 comments:
Seakan kuih serimuka...cuma versi ni guna gula melaka...mesti sedap ni kan...lapisan atas yg kurang adunan tepung biasanya lagi sedapppp....lembik2 gitu...kan liza...:)
kalau kat teganu dipanggil kuih TOK AJI SERBANG... kalau kat kelate cheq sue panggil sekaya telor... mcm2 nama..yang penting sedap..
Salam cik cek..kuih ni mmg lembik2 gitu..sedap kot...hehehe
nnt blh la try ye
cheq Sue...oooohhh org panggil sekaya telor ghupernya...bru eden tau..muahaahhaa
Waaaaaaahh ni sedap kepala atas camni Liza...akak mmg suka...fav nih! nnt kena buat lak serimuka kaya nih...miskin tamoooo...hehehe
Post a Comment