Assalamualaikum..ari ni genap 20 hari kita berpuasa..maknanya raya dah semakin hampir,lagu2 raya pun dh bnyk berkumandang kat radio dan shpping complex...usssshhh syahdu betul la dgr lagu raya lama2...terasa nak menitik airmata den...tp hidup perlu diteruskan..kan..ok la..ari ni nak share lauk asam pedas yg spesel coz selama ni tak pernah pulak jumpa asam pedas yg bubuh daun kari kan...so jom kita tgk resepinya..
Resepi ni dapat dr adik yg dapat dari mak long tunangnya...faham tak? kalau tak faham tak pe la...hihihi..
ASAM PEDAS PARI WORLD
Bhn2
Ikan pari - terpulang
Bwg merah*
Bwg pth*
Halia*
Halba
Jintan manis
Jintan pth
Serbuk ketumbar
Daun kari
Air asam jawa
Cili mesin
Kerisik
Bendir
Garam, perasa
Minyak masak
- bhn2 bertanda * dimesin @ ditumbuk
- panaskan minyak, tumis halba dan bhn2 mesin bersama bhn2 rempah
- masukkan cili mesin dan daun kari, biar hingga naik bau..
- bila dah naik bau, masukkan air asam jawa dan sedikit air
- bila dah mendidih bru masukkan ikan, garam dan perasa
- masukkan juga kerisik dan masak hingga agak pekat
- bila dah hampir masak, blh la masukkan bendir dan masak hingga bendir empuk..
# bhn2 rempah blh ditukar dgn srbuk kari ikan..
Rasa asam pedas ni mmg sedap coz ada gabungan rasa kari dan asam pedas...mmg betul2 world laa..
No comments:
Post a Comment