Menu berbuka ari tu, sebenarnya ssh jugak nk cari itik area kl ni.. nasib baiklah hubby ringan mulut tanya tentang itik ni kat member yg jual ayam..ye la, itik ngan ayam kan best friend...hihihi...pepandai jer mak dara sorang ni kan..harga itik ni RM50 lebih, huuuiiii kalah ayam. Tp makan mmg puashati coz isi dia banyak, kiranya berbaloi la dgn harga dia..disebabkan isi dia yg sikit liat, so Liza masak rendang la itik ni...
Ni masa masih dlm proses, tu tgk buih2 yg sedang mendidih macam lava gunung berapi...Liza buat rendang ni guna resepi rendang ayam yg macam org lain buat jugak..biasa2 jer
RENDANG AYAM / ITIK
Bhn2
1 ekor ayam / itik
1/2 kilo bwg merah*
Halia*
Lengkuas*
Cili kering*
Serai (4 btg)*
Serai - 2 btg ( ketuk )
Santan pekat
Kerisik
Asam keping
Daun kunyit - hiris
Garam
Gula
- kisar semua bhn2 bertanda*.
- tumis dgn sdkt minyak dan masukkan serai yg diketuk..
- biarkan hingga airnya betul2 kering
- kemudian masukkan ayam dan asam keping dan biarkan sebentar
- masukkan santan sama paras kalau guna ayam, tp Liza lebihkan sbb nk bg itik tu betul2 empuk
- bila dah hampir kering, masukkan kerisik dan daun kunyit yg dihiris
- masukkan garam dan gula
- sesuaikan rasanya
Rendang ni Liza buat berkuah sikit sbb nak makan ngan nasi.
No comments:
Post a Comment