Ni masa masih dlm proses, tu tgk buih2 yg sedang mendidih macam lava gunung berapi...Liza buat rendang ni guna resepi rendang ayam yg macam org lain buat jugak..biasa2 jer
RENDANG AYAM / ITIK
Bhn2
1 ekor ayam / itik
1/2 kilo bwg merah*
Halia*
Lengkuas*
Cili kering*
Serai (4 btg)*
Serai - 2 btg ( ketuk )
Santan pekat
Kerisik
Asam keping
Daun kunyit - hiris
Garam
Gula
- kisar semua bhn2 bertanda*.
- tumis dgn sdkt minyak dan masukkan serai yg diketuk..
- biarkan hingga airnya betul2 kering
- kemudian masukkan ayam dan asam keping dan biarkan sebentar
- masukkan santan sama paras kalau guna ayam, tp Liza lebihkan sbb nk bg itik tu betul2 empuk
- bila dah hampir kering, masukkan kerisik dan daun kunyit yg dihiris
- masukkan garam dan gula
- sesuaikan rasanya
No comments:
Post a Comment