Tuesday, August 23, 2011

Sardin Puff..

Salam semua,singgah sahur jap...hihihi...ari tu buat sardin puff ni utk berbuka coz en hubby dan anak2 suka sgt dgn puff cenggini.....kali ni buat dgn inti kari sardin..sebenarnya mula buat puff ni dah lama, lepas jenguk kat umah  sifu Cik Mat Gebu  satu masa dulu...kat situ dapat macam2 idea utk buat puff ni...jom kita tgk camner Liza buat puff ni yer, walaupun tak sehebat sifu, tp alhamdulillah family Liza suka..




SARDIN PUFF

Bhn2:

Beberapa keping pastri puff segera - Liza pun guna brand 'Kawan'
Telur
Susu segar

Inti kari sardin:

1 tin sardin
Bwg merah
Bwg pth
Rempah kari ikan
Cili mesin
Air asam jawa
Garam,perasa

- Bwg merah, bwg pth ditumbuk dan campurkan dgn rempah kari ikan dan cili mesin
- Tumis bhn2 td hingga garing dan masukkan air asam jawa
- Masukkan pula sardin bersama kuahnya dan perasakan dgn garam dan sdkt perasa..
- Bila dh kering, sejukkan dan sedia utk dibuat inti puff..



Cara buat puff :

- ambil sekeping pastri puff dan bg 2..
- masukkan inti yg telah dibuat td dan lipat
- guna garfu utk cucuk bhgn tepinya supaya tidak terbuka..
- campurkan susu dan telur dan sapu atas telur sebelum dibakar
- letak atas dulang yg telah disapu mentega
- bakar 200 C selama 20 minit...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...