Friday, August 19, 2011

Biskut Cornflake Rangup..

Assalamualaikum di hari Jumaat 19 Ramadhan 1432H...mst semua dok juling mata tgh mengukis kan...hehehe..Liza pun nk share kukis yg anak2 Liza buat semalam..anak2 jer?? maknya mana?hehehe..maknya jd komander smlam, arah itu ini... anak2 yg sibuk sgt nk buat , ye la raya setahun sekali, bdk2 la yg paling happy...so nak tunjuk la sekut yg diorg buat,resepi ni amik dr umah kak Ummi Kuantan tu..tq akak..biskut ni mmg best, gerenti bdk2 dan mak bapak budak suka...heheehe


BISKUT CORNFLAKE RANGUP

Bhn2:

1/2 cwn butter
1/2 cwn gula castor
1 biji telor
2/3 cwn kismis - xletak, ganti choc rice
1 cwn tpg naik sendiri
2-3 cwn tpg naik sendiri - (ramas2 sdkt)

- pukul gula castor dan butter hingga kembang
- masukkan telur dan pukul lg
- dlm bekas lain, masukkan tpng dan kismis..gaul rata
- masukkan dlm adunan telur td dan sebatikan
- guna sudu teh, cedok adunan dan jatuhkan dlm bekas berisi cornflake,golekkan biar bersalut rata (xbuat, Liza gaul semua bhn dan terus sudukan atas dulang pembakar)
- letak dlm papercup atau biarkan macam tu jer
- bakar 180 C selama 12-15 minit...
-tunggu sejukbru simpan dlm bekas kedap..

* adunan ni dpt sedikit, kalau nk buat utk raya kenalah double troublekan yer...hihihi


       
    Anak2 Liza mmg suka biskut ni, mana taknya bila mkn  krup krap krup krap bunyi...cubalah utk raya nnt..gerenti habis..









1 comment:

tengku luqman said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...