Saturday, October 20, 2012

Laksam Cinta Hatiku....


Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali di hari minggu nan indah...mstilah indah kan sbb tak lama lg dah nak raya...hihihiii, macam budak budak..

Laksam ni kan mmg kiranya peberet Liza la, TETAPI kena lah laksam yg homemade ye, yg guna mesin tak main...walaupun Liza ni dikategorikan peminta tegar laksam ni, tapi kalau yg guna mesin tu mmg tekak tak boleh nk terima sbb dia keras sikit...

Jadi, disebabkan cerewet sangat, kena lah buat sendiri...tak pe, demimu laksam, gemuk pun aku rela....ye ke? hihihii..



Jom lah kita tgk resepi turun temurun arwah ma ni, kalau nk tgk step by step buat laksam, blh klik kat
SINI ye..

RESEPI LAKSAM HOMEMADE

BHN2 LAKSAM :
4 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
Sdkt minyak

- cara2 buat laksam blh tgk link kat atas yer..


BHN2 KUAH :

10 ekor ikan sardin / kembong - rebus dan ambil isinya
15 ulas bwg merah
2 inci halia
2 s/t serbuk lada hitam
2 biji santan kelapa
Garam
Gula, srbk perasa

- kisar halus ikan rebus, bwg merah, halia bersama sedikit santan.
- masukkan ke dlm periuk, masukkan lebihan sntan dan serbuk lada hitam.
- masak dgn api sederhana,masukkan garam, gula dan srbk perasa.
- biar hingga didihdan tutup api.

#kuah laksam ni perlu sentiasa dikacau utk mendapatkan kuah yg cantik dan tidak berketul2..#


BHN2 SAMPINGAN:
Timun - hiris halus memanjang
Bunga kantan - hiris halus
Daun kesum - hiris nipis
Kcg panjang - hiris nipis
Taugeh
Sambal - lada kering / cili api + garam (tumbuk hingga lumat).

2 comments:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Salam tuan rumah.nak tumpang makan..sedapnya.

nur said...

eeee...sedapnye.... lama dah kita tak merasa laksam ni.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...