Tuesday, October 9, 2012

Abok abok....


Assalamualaikum wbt dan selamat ptg semua...ni la pestime Liza buat kuih abok2 ni, tu pun request dr hubby....sebenarnya kan Liza tak pernah makan atau pun tgk cara org buat kuih ni....tiap kali hubby balik dr meeting dia mst cakap ada kuih ni n dia suka mkn sbb sedap...dh bnyak kali dia suruh Liza try buat, tp disebabkan tak pernah tgk cmner cara org buat kuih ni, Liza abaikan aje yg dia suruh tu....hihihiii

Tp lama2 tu kesian jugak kan, sbb beria2 dia cakap kuih ni sedap...so, utk tidak menghampakan dia utk sekian kalinya, Liza pun cari la resepi ni...alhamdulillah, bkn setakat hubby je, anak2 pun suka sgt dgn kuih ni....cuma cara bungkus tu yg Liza fail lagi, main hentam je....tak pe la, janji tutup aurat kan....hihihii



Resepi ni Liza amik dr Cikgunita MyR, thnx ye n Liza minta izin share kat sini pulak....

RESEPI ABOK ABOK

Bhn2:

  • 2 cawan sagu biji.
  • 2 cawan kelapa parut putih
  • 3 sudu makan gula merah
  • 3 sudu makan gula pasir
  • secubit garam.
  • 10 calong daun pisang. Lidi penyemat
Cara-cara
  1. Basuh sagu dan toskan 5 minit.
  2. Gaulkan sagu dengan kelapa. Tambahkan garam.
  3. Campurkan gula merah dengan gula pasir.
  4. Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam calong daun pisang. Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan akhirnya masukkan 1 sudu campuran sagu.
  5. Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit. Siap.




Yg penting kuih ni mmg sedap dan senang je bhn2 dia, cuma Liza kena belajar cara nk bungkus tu..pada kengkawan yg pandai bungkus tu, diharapkan sudilah ajar Liza ye...budi n jasa baikmu akan ku kenang.....hihihii



5 comments:

myda_ahmad said...

salam liza...saya pun suka mkn kuih abok2 nie....nanti2 nk try jugak wt...

Liza said...

wslm myda...kuih ni mmg sedapkan..

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Salam Liza,, nmpknya K1 pun kena buat nihh.. daun pisang pun dh nk kering.. ;)

adda syuhada said...

sungguh menyelerakan...

Mas said...

pernah buat sekali..
memang sedappp...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...