Sori ye, bkn mamak yg goreng ayam ni ye, tp mami...hihihii..Tapi kan Liza nk bgtau, ayam grg ni mmg sedap banget...betulll, tak tipu langsung...kalau tak caya try la buat...
Resepi ni Liza ambik dr dapur SINI, terima kasih bebanyak ye sbb sudi berkongsi macam2 tips...Jom kita intai resepi pulak ye...mohon share resepi kat sini ye..
RESEPI AYAM GORENG REMPAH MAMAK PENANG
Bhn2:
Seekor Ayam 1.6kg – 1.8kg di potong 10 (potongan Nasi Kandar).
- 4 Sudu besar Tepung Ubi Kayu.
- 2 Sudu besar Tepung beras.
- 1 Sudu besar Tepung jagung.
- 1 Sudu kecil serbuk lada putih.
- 1 Sudu kecil Serbuk kunyit.
- 2 Sudu besar Serbuk Kari Daging.
- 1 Sudu besar *cili kering yang dikisar halus.
- 3 Sudu besar Kisaran halus Bawang besar 1 biji + Bawang putih 4 ulas + Halia 2″ (inci).
- 3 Tangkai daun kari dipotong halus.
- 1 Kg. Minyak untuk goreng.
- Garam Secukup untuk dirasa.
Cara penyediaan:
1. Bersihkan Ayam yang telah dipotong dan perlu disimpan dalam penapis bersesuain untuk keringkan air basuhan ayam. Masukan kedalam bekas dan masukan serbuk kunyit dan sedikit garam dan gaulkan serata ketulan ayam didalam bekas. Kunyit mengandungi bahan antiseptik yang baik untuk membunuh bakteria yang terdapat didaging ayam .Masukkan serbuk kari, kisaran bawang+bawang putih+ dan halia. Tutup bekas ayam ini dengan plastik salut “plastic wraper” dan Peramkan di peti sejuk bahagian dingin selama 1- 2 jam untuk bahan rempah ini masuk kedalam isi ayam. Liza masukkan ke dlm 'tipuware' dan peram...
2. Keluarkan bekas dan masukkan Tepung Ubikayu, T.beras dan T.jagung bersama serbuk lada putih dan daun kari yang dipotong halus.Gaulkan serata dan dapatkan kelikatan tepung yang tepat.Sekiranya tepung terlalu likat boleh ditambah telur sebutir atau sedikit air. Kelikatan tepung adalah amat perlu diberi perhatian sekiranya cair tepung ini akan berpisah dari dari ketulan ayam..terlalu pekat ia akan menjadi cucur goreng. Maka dinasihatkan agar goreng seketul ayam dahulu untuk pastikan bentuk fizikal ketulan ayam.Peram 20-30 minit sebelum gorengan.
3. Panaskan kuali dan masukkan minyak yang secukup ( ketulan ayam perlu lemas dalam minyak). Tentukan minyak perlu panas sebelum memulakan goringan. suhu minyak amat memainkan peranan dalam gorengan yang cantik.
4. Untuk gorengan yang cantik ketulan ayam perlu dimasukan jangan terlalu banyak dan sedikit. Ap dapur perlulah sentia diawasi supaya ketulan ayam tidak hangus. pada keadaan biasa cuma masukkan 4 ketul dalam kuali yang sederhana besar pada api sederhana.Goringan ini biasanya ambil masa 20- 25 minit. Untuk pastikan ketulan ayam telah masak biasanya ketulan itu mula terapung. Masukan bahagian peha diakhir gorengan kerana bahagian peha ambil masa yang lama untuk masak dan memerlukan api yang kecil. Tanda peha sudah dimasak ialah dengan perhatikan urat pada bahagian bawah mula pecah dan ketulan mula terapong.
5. Goreng ayam perlu tidak lama dan tidak masak. Kalu terlalu masak juice pada ayam akan kekeringan dan menghilangkan kemanisan pada isi ayam.
# Kalau nk tau tips utk dapat gorengan ayam yg rangup blh klik kat SINI...thnx again
4 comments:
Yang ni pun kak Ros nak juga.
sedapnya..mcm nmpak rangup jer..
hihhihi kak ros, sori la..dah abis...
adda..mmg rangup pun, bau pun sedap je..
Post a Comment