Thursday, May 24, 2012

Puding Coklat...


Puding coklat yg best, lain dr yg lain sbb kali ni guna whipping cream...resepi dr dapur Kak Pah, anak2 Liza berebut2 makan ni, sedaapppp...yg kat atas tu request dr yana, dia cakap nk mkn puding love dgn star...hhihii

Tapi Liza buat 2 lapis je, malasss....ihhihiii..terima kasih kak Pah atas resepi puding yg best ni...


RESEPI PUDING COKLAT

Bhn2:

1 bungkus (sederhana besar) agar-agar tali
1200 ml air
200 ml whipping cream
60 gm gula castor (tambah kalau suka manis)
80 gm coklat masakan (cairkan)- Liza campurkan coklat masakan dgn milo..
30 gm milo
Rebus agar-agar dengan gula sehingga larut.
Masukkan whipping cream. Kacau dan padamkan api.
Bahagikan kepada tiga bahagian. Satu bahagian dicampur dengan coklat masakan, satu bahagian dicampur milo dan satu bahagian lagi warna asal.
Masukkan bahagian bercoklat ke dalam bekas kesukaan. Biarkan hampir keras. Cakar sedikit dengan garpu pada permukaan coklat dan tuang bahagian berwarna asal. Biarkan hampir keras dan cakar dengan garpu sebelum menuangkan campuran milo.





11 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam wahh samalah kita macam berjanji buat puding coklat heee.. tapi sha buat puding coklat biasa aje.. lawan dengan kuah kastard musim panas memang sedapkan...

wahh resipi nampak sedap Insyallah nanti nak cuba.. tq..:))

tun_telani said...

Salam kak liza ^^
sedap nyer!! ada whipping cream tu mesti terasa lemak dia kan =)

Nuwairani Ismail said...

menarik! tak pernah terfikir nak guna whipping cream tu. in jenis non dairy whipping cream la kan?

Suriyana S Aflazal said...

sedapnya la liza...aku dah buat kau punya resipi rebus asam tu tak tahan..nak ambik gamar sekali tgk my son bawak kamera lak p sekolah..hehehe..malam kang je la...

Mamasya said...

Salam Liza.yummm...nyamannya puding coklat tu...

Qasey Honey said...

comeiii sggh puding tu...sedapnye...

myda_ahmad said...

salam liza....
sedapnyerlah kalau dpt mkn bila tekak tgh sakit nie....insyaallah ada masa sok nk try wt.......

Amie said...

Liza....
tak tolak ni kalau dapat puding coklat... jangankan anak2 berebut, emak bapak pun ikut sama ha ha ha hhh

Melly Octaviana said...

Kak Liza.. coklat pudding mah anak anak di rumah juga suka, ngga tahan lama kalo buat cepat abis nya.. ;)

Mamasya said...

Salam Liza.puding choc...yummy..tambah ada whip cream tu....mmg berebut mkn...

Rohah said...

waa, sedap ni, makan dimusim cuaca panas mcm ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...