Monday, May 7, 2012

Bun Kacang Merah.....


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua....alhamdulillah jumpa lagi kita ari ni kan...Liza ni jenis yg suka cuba macam2 resepi roti yg Liza jumpa....dr situ lah Liza blh tau yg mane family Liza suka dan yg tidak....tp so far resepi basic dough roti yg Liza dah buat, semuanya mmg Liza puas hati sesangat....termasuk yg ini, yg Liza ambik dr dapur Cik Mat Gebu, resepi ni pulak Mat ambik dr dapur Mamafami...dan katanya tuan punya resepi asal kat SINI, timakaseh bebanyak yer Tok Mak dan pada mereka yg dah mencuba resepi ni...

Liza mintak izin tempek resepi kat sini pulak yer, utk rujukan di masa akan dtg....Liza CnP dr dapur Cik Mat,thnx yer...

RESEPI BUN KACANG MERAH

Bhn2:

300 gram tepung roti
200 gram tepung gandum
2 camca teh instant yeast
50 gm gula
2 camca besar mentega/majerin
1 biji telur*
2 camca besar susu tepung*
240 ml air dari peti sejuk*(*disatukan dan kacau rata jadi kurang lebih 300ml)
1/2 camca teh bread softener
Bijan untuk hiasan
Inti pilihan anda (mat tak letak, cuma buat bun kosong sahaja)- Liza letak inti kacang merah
Sedikit telur*
1/4 camca teh esen vanilla*
1 camca besar susu segar*(*disatukan, kacau rata untuk menglis roti)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Masukkan bancuhan air + susu tepung + telur ke dalam bread maker, tambah bahan2 lain kecuali bijan, bahan untuk menglis dan inti (jika guna). Pilih setting untuk DOH dan tekan ON. Tunggu hingga siap. Keluarkan dan uli sekejap, tabur sedikit tepung pada meja kerja.
  2. Bulat2kan adunan biar pada saiz yang sama (kalau mat buat 1/2 dapat 9 biji, untuk resipi ini dalam 18 biji bun). Susun dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega. Biar 45 minit atau hingga naik berganda.
  3. Sapu bancuhan untuk menglis, tabur bijan rata2 dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan dan boleh hidangkan bersama air kopi atau dimakan bersama jem, seri kaya atau sambal tumis....

Yang ni bentuk bulat2 biasa jer, kat dalam tu ada inti kcg merah jugak, tp tak tabur bijan, eden lupo....hihiihihihihi



Yang ni pulak bentuk ala2 bunga la konon....first time buat bentuk ni, suka sgt sbb kiranya menjadi la tu.....padahal org lain dah berzaman buat bentuk ni kan....hihihihii




8 comments:

Qasey Honey said...

sedapnye tgk roti gebuss tu...tringin jugak nk buat roti ni...tp inti kacang merah tu xtau nk cri kat mne...nk buat malas...hehehe

Norzie hany said...

Salam Liza.
Wahhh...rajinnya liza menguli.nampak sedap dan gebu aje bun kacang merah tu.

Mamasya said...

Salam Liza.bestnya rajin buat roti sendiri....baru keluar oven tu yg sedap makan....tambah inti kacang merah.

Rohah said...

sedapnye..saya suka bun kacang merah, tak jemu makan..

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Sha suka sangat roti ke pau ke ada inti kacang merah sedapnya!! kecur dah ni... nak buat malas.. beli ajelah jawabnya..:))

Amie said...

Liza... sedapnya bun kacang merah! Amie suka intinya, kena bubuh lebih2.

MamaEma said...

menyelerakan...

Suriyana S Aflazal said...

Rajin jugak liza meroti yek.Aku resipi roti ni salin dan salin..berniat berkobar2,tang nak nguli tu heheheeh...lepas ni aku nak mengharuk supaya cik asben i belikan breadmaker la...nanti boleh buat roti lak...hahha...adoi....
pandai liza masak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...