Thursday, May 17, 2012

Chocolate Cookies Card....



Assalamualaikum wbt...ni pun kukis utk hari guru jugak..kakak sibuk suruh buat kukis macam tahun lepas utk cikgu dia...dia tak tau ke umi dia ni cukup tak berapa rajin nk buat kukis2 ni...tp bila tgk muka dia, tak sampai hati la pulak nk kecewakan...last2 buat jugak, angah pun tumpang sekali...yana pun siap booking kalau dia sekolah nnt, nak bagi kukis ni kat cikgu jugak, siap dgn kaler pink lagi....hihihihihi

Ok la ye, Liza ambik resepi ni kat SINI, terima kasih pada Nurul tuan empunya blog ye...Liza minta share resepi kat sini pulak....kalau nk tgk kukis2 cantik boleh la g jenguk kat umah Nurul yer...

RESEPI CHOC COOKIES

Bhn2 :

400gm flour
50gm cocoa powder
1 tbsp milk powder
200gm butter
200gm castor sugar - Liza cuma guna 150 gm
1 egg
1 tspn of vanilla essence

** if you intend to decorate the cookies with Royal Icing cut down amount of sugar.(I just use 170gm sugar instead of 200gm.....kalau tak manis sangat)

Method:
1.Preheat oven at 160C( fan force oven) or 180C .Sieve flour , cocoa powder & milk powder- set aside
2.Cream butter & sugar till fluffy (1 to 2 minutes)
3.add eggs & vanilla essence & continue beat until well combined
4.fold in flour until it form the soft dough.
5.Place dough on a greaseproof paper & roll out to an even thickness
6.Use your favourite cookie cutter & cut it out & lay on a baking tray.
7.Bake for 15 mins.

Royal Icing:
1 egg white
250gm icing sugar
1 tspn of vinegar
1 tspn of vanilla essence

Method:
1.Beat the egg white in a clean bowl with low speed until it become frosty
2.Add in sugar with 3 intervals & continue beat till well combined
3.Lastly add in vinegar & vanilla,beat at high speed till it form stiff peak.


9 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak.. wahhh cantiknya.. rajinnyaaa.... kalau sha tak terbuat tu banyak penyakit 'M' main pakai beli hadiah aje bungkus dahh hehehehhe.. tapi buat macam kukis tu.. semestinya cikgu2 akan ingat sampai bila2 kan...

Qasey Honey said...

wah cantiknye...rajinnye...

Amie said...

Sudah tentu cikgu dia gembira dapat kek hasil tangan ibu muridnya....

tun_telani said...

cantik! len kali tun nk wat kukis jugak la bg present.

Nuwairani Ismail said...

perghhhh! tak terfikir pulak boleh buat macam ni. menarik!

Norzie hany said...

Rajinnya Liza.
Mesti guru ni happy dapat hadiah kukis yang sgt cantik ni.

zila 4ever said...

salam kak liza
cantik tue kak..rajin lagi..;)

~~zana@pb~~ said...

Untung la cikgu budak2 tu....lps ni liza kena prepare awal. Confirm thn dpn nak lg tu..hehe..sian ibu.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Liza...untung ada mama yg rajin melayan kerenah anak2 ni
Pasti guru2 gembira menerima hadiah dr anak2 Liza ni sbb sedappppp!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...