Tuesday, August 25, 2015

Mee Goreng Ayam Mamak....


Assalamualaikum wbt....sebenarnya mee goreng mamak ni dah selalu sgt Liza buat...tapi Liza olah ikut selera family, kebiasaannya Liza akan guna lebihan ayam KFC atau apa2 yg seangkatan dengannya...sebab kalau order kat kedai mamak pun, diaorang akan guna ayam goreng tepung diaorang tu, jadi dapatlah idea dr situ kan..







RESEPI MEE GORENG AYAM MAMAK

Bhn2:

2 paket mee kuning - bersihkan
2-3 ketul ayam KFC -Potong kecil ( kalau xde nak guna lauk lain pun boleh je)
3 ulas bawang putih *
2 ulas bawang merah *
5 s/b cili mesin
11/2 s/b serbuk kari ayam
Cili api - optional
Sebiji telur
Sawi, kobis atau sayuran lain
Minyak utk menumis
Kicap manis
Garam





- tumbuk bhn bertanda *
- panaskan minyak dan tumis bhn tumbuk td, masukkan cili mesin  dan serbuk kari ayam, masak hingga naik bau..
- masukkan ayam td dan batang sawi / kobis, agak2 hingga batang sawi / kobis dah lembut..ms ni boleh masukkan ciliapi kalau suka pedas ye
- masukkan garam dan kicap manis, gaul sebati..kalau agak kering, tambah air sikit ye..
- masukkan mee, gaul sekejap dan pecahkan telur , gaul lagi..
- akhirnya masukkan daun sawi dan gaul sebentar, sesuaikan rasa dan siapp..


- senang je kan...


1 comment:

lia ummiirfan said...

senang je ekk.. nak buat minum petang best ni.. :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...