Friday, August 21, 2015

Bun Pandan Kaya.....






RESEPI BASIC SWEET BUN ( Liza Othman)

Bhn2:

500gm tpung roti atau gandingan 400gm tpung roti dan 100gm tpung gandum Liza guna semua tepung roti
100gm gula kastor
40gm susu tepung
5gm bread improver
11gm yis atau sepeket yis
265gm ditimbang jumlah air yang campur telur ( tak kira guna berapa biji telur) - Liza guna telur + susu segar
80gm butter
1 s/b pndan emulco
1 s/t pewarna hijau apple
Kaya secukupnya

 
Cara:
  1. Satukan semua bahan kering ke dlm mixer..
  2. Masukan butter / marjerin, putar perlahan sambil masukkan garam, pandan emulco , pewarna hijau dan air / susu segar + telur tadi..
  3. Tukar speed laju dan putar lagi hingga doh licin dan  kental 
  4. Masukkan doh kedalam mangkuk besar, tutup dengan kain bersih lembab dan biar doh naik lebih kurang 45 minit.
  5. Keluarkan,tumbuk dan uli doh sebentar menggunakan tangan dan terus bentukkan doh, letak inti kaya di dalamnya..
  6. Biarkan naik sekali lagi dan sapu kuning telur /  susu segar dan bakar selama 30 minit dengan suhu 180C atau hingga keperangan di atas..
  7. Keluarkan roti dan sapu marjerin..





Kali ni Liza cuba resepi dr kawan fb Kak Liza Othman pulak...bak kata Kak Liza resepi ni boleh dipelbagaikan sesuka hati kita ye, nak buat bun kosong pun ok jugak. cicah ngn air kopi...perghhh
Tapi kali ni kes nak perabis stok kaya dlm petiais, Liza buat la bun berinti kaya ni sbb family Liza mmg suka roti2 cmni...makan pulak masa panas2 kan, eemmm lazatnya mmg tak terkata..boleh bertambah2 kilo kat badan tanpa sedar....kikiki

Sebenarnya dah banyak resepi roti yg Liza dah cuba buat, dan setakat ni semua tak menghampakan, sedap n lembut...




Cuba tengok betul2 tekstur dalaman roti tu, terserlah kelembutan tu kan...


4 comments:

inahar ali said...

wow..nampak soft dan gebuss sgt roti tu ye liza! nnti nak try jugak laa..simpan resipi dulu ye..hihii!

Wattie said...

Lembutnya

Wattie said...

Lembutnya

mama sara nur said...

assalam
cantik roti liza
sedapp ni mkn panas2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...