Tuesday, October 22, 2013
Gerang Asam Ikan Merah...
Assalamualaikum wbt...Liza ni mmg suka sgt dgn kuah2 asam pedas cmni, mmg dr kecik lagi, ni lah lauk peberet giler bg Liza..kali ni Liza try buat resepi gerang asam dr Chef Florence pulak...mgkn ni nama asam pedas bg kaum Baba Nyonya..
Resepi ni Liza jumpa kat dapur Bundo tp Bundo guna ayam, Liza guna ikan merah...apa2 pun mmg sedap lauk ni, kalau tak caya, silakanlah mencuba ye...
Terima kasih Bundo, Liza mintak izin share resepi kat sini pulak ye..
RESEPI GERANG ASAM IKAN MERAH
Bhn2:
A
1 ekor ayam - Liza guna 1 ekor ikan merah
B
Bahan blender
30 biji cili kering (bundo suka pedas)
5 biji bawang sederhana besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 biji buah keras
2 batang serai
1 inci kunyit hidup
2 sudu besar serbuk belacan (belacan biasa pun boleh kalau tak ada yang serbuk)
C
70 gram asam jawa + 1300 ml air
sehelai daun kunyit dicarik-carik - Liza xletak
1 batang bunga kantan dibelah dua
beberapa helai daun limau purut
beberapa batang daun kesum
2 sudu besar serbuk ikan bilis
-Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga terbit minyak. Lamanya proses ini agak-agak 10 ke 15 minit. Pastikan bahan tumis benar-benar masak.
-Masukkan ayam dan gaul sehingga air ayam kering.
-Masukkan air asam jawa bersama bunga kantan, daun kesum, daun limau purut, daun kunyit, serbuk ikan bilis dan garam.
-Tambah sesudu gula kalau suka. Bundo tak bubuh.- Liza pun skip
-Masak sehingga kuah pekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
bagi test semangkok dulu.. baru percaya.. leh?
chef florence mkg pandai masak.. suka tengok rancangan masak dia sbb dia tertib dan sopan bila masak.. paling tak lupa dia masak kerapu sweet sour mangga masak.. sedappppppppp.. terliur arrr
sedapp...tun baru je buat asam pedas.. unik resepi ni, siap ada lengkuas dan daun limau purut. mesti lg sedap nih..
Post a Comment