Wednesday, October 16, 2013

Pulut Kuning Rendang Rusa....



Assalamualaikum wbt dan Salam Aidiladha utk semua...hari ni baru berkesempatan utk update blog ni...biasa la kan, time2 dekat nk raya, macam2 yg kena settle...padahal takde buat apa pun, gimik je lebih...hihihi

Pulut kuning ni santapan kitaorg di pagi raya, mula2 plan nk buat nasi dagang dgn lauk itik, cari punya cari takde la pulak itik..last2 hubby cakap buat pulut kuning dgn rendang rusa je la,sedap jugak.. hihihi


Pulut kuning dgn rending ni dah bnyk kali Liza buat..utk resepi pulut boleh tgk kat bawah ye..

RESEPI PULUT KUNING
Bhn2:
1 kg beras pulut - basuh
Sdkt pewarna kuning
1 kpg asam keping
Sdkt serbuk kunyit - bancuh dan tapis
Air secukupnya
- rendam semua bhn di atas semalaman utk mendapatkan warna kuning yg cantik.

1 biji kelapa- perah dan ambil santan dlm 3 cwn
Garam
Gula

- masak santan bersama gula dan garam.
- bila gula dan garam dh hancur dan santan dah naik wap, tutup api.

Cara ;

- panaskan air kukusan hingga mendidih dan kukus beras pulut lebih kurang 15 minit.
- angkat dan terus gaulkan dgn santan yg telah dimasak td.
- gaul hingga pulut lembut dan sebati.
- sedia dihidang dgn lauk kesukaan..




RESEPI RENDANG DAGING BONDA
Bhn2:
1 kilo dgg -potong kecil ( apa2 daging pun boleh)
1 biji santan
6 ulas bwg merah*
2 btg serai*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
11/2 inci lengkuas*
3 sudu besar rempah kari
1/2 s/t srbk ketumbar
1/2 s/t srbk jintan manis
1/2 s/t srbk jintan pth
4 s/besar cili mesin
kerisik
daun kunyit- potong halus
1 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa




- mesin halus bhn bertanda *
- masukkan dgg, santan, dan semua bhn kecuali kerisik dan daun kunyit ke dlm kuali.
- bila dh hampir kering, masukkan kerisik dan daun kunyit.
- masak hingga kering (kepekatan rendang bergantung pada selera msg2)
- sedia dimkn dgn nasi,pulut kuning dan nasi impit..


 

2 comments:

Bbwana adienia said...

salam kak..

sedapnya makan pulut kuning dengan rendang..salam aidiladha..

Qhaifa Nur said...

daging rusa pernah makan...
dibuat rendang lagi sedap agaknya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...