Wednesday, October 23, 2013

Baked Macaroni n Cheese...



Makaroni dan keju bakar, tulah nama melayunya...hihihi, angah mmg suka sgt bila Liza buat cmni...nilah hasilnya yg Liza dapat bila tgk food channel, kalau dulu2 mmg tak termimpi langsung nk masak n mkn benda alah cmni...tapi sekarang alhamdulillah Allah perluaskan lagi ilmu yg tak seberapa ni...


Jom tgk camner Liza buat ye..

RESEPI BAKED MACARONI N CHEESE

Bhn2:

1 paket macaroni - rebus bersama sedikit garam dan toskan
3 s/b marjerin / mentega
3-4 s/b tepung gandum
4 cawan susu segar
4 keping cheddar cheese
4 batang sosej - potong kecil
2 keping chicken meatloaf - hiris kecil
1 tin chicken n muhroom soup - Liza guna Kimball
Garam, gula secukup rasa
1/2 s/b serbuk lada hitam
Mozarella cheese secukupnya
Serbuk roti secukupnya

- panaskan marjerin / mentega didalam periuk, tambahkan tepung gandum dan kacau sehingga tidak berbintil..masa ni guna api kecik ye..
- masukkan sosej, chicken meatloaf, susu segar dan sup Kimball, masak hingga didih dan kacau lagi utk pastikan tepung td tidak berbintil..
- bila dah mendidih, masukkan cheddar cheese dan biar hingga cheese cair..
- tambah serbuk lada hitam, garam n gula secukup rasa..pastikan rasa dulu sebelum letak garam ye sbb cheese n sup dah masin..
- bila semua dah sebati, tutup api..




- masukkan macaroni yg telah direbus td ke dlm periuk sos keju dan gaulkan sebati.
- tuang ke dlm bekas kaserol yg telah dilengser mentega / marjerin.
- taburkan mozzarella cheese parut dan serbuk roti diatasnya dan bakar 170C selama 20- 25 minit atau sehingga kekuningan dan cheese mencair...


6 comments:

Gee® said...

Lizaaa...!!! terliooor....

JaSSNaNi said...

SEDAPPPPPPP.. terliur lah.. nak sket.

Qhaifa Nur said...

pernah buat sekali....sedapnya
berebut anak-anak makan...

Kakzakie said...

Meleleh kakak tengok gambar membayangkan cheese yg mencair Liz. Sedapnyaaa:)

Myra Jay said...

My peberet nieh :D

Tina Othman said...

Sedapnyaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...