Tuesday, September 6, 2016

Chicken Broth Homemade..



Assalamualaikum wbt...sebenarnya chicken broth dan chicken stock adalah 2 benda yg berbeza ye...chicken stok ialah isi ayam yg dimasak dgn sayur2an dan herba manakala chicken broth ialah rangka atau tulang2 ayam yg dimasak dgn sayuran n herba..

Tapi rasanya kegunaan utk kedua2 jenis ni sama je kan,hhiihi
Boleh masak dgn nasi, boleh tambah dlm sup dan macam2 lagi...kali ni Liza guna utk buat projek khas,hihii






CHICKEN BROTH

Bhn2:

4 rangka tulang ayam
3 batang saderi - ambil daun sekali
2 labu bawang Holland - potong 4
1 batang carrot - potong kecil
11/2 inci halia
1 s/t daun rosemary segar
1/2 s/t dried basil
1/2 s/t dried oregano
2 helai daun bay
1 s/t lada hitam biji
Air secukupnya





- masukkan semua bhn kedlm periuk tekanan..
- biarkan masak perlahan2 selama 4-5 jam..
- tapis dan ambil sup shj
- sejukkan dan simpan dlm petiais..
- keluarkan dr petiais dan buang lemak yg terapung di atas permukaan.
- simpan di dlm fridge utk tahan lebih lama





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...