Happy birthday to you,
Happy birthday to you,
Happy birthday to kakak,
Happy birthday to youuuuu....
Kali ni kakak mintak umi dia buatkan patung Pooh,hahahaha kelako...ape dia ingat umi dia ni pandai ke bab2 cmtu....mula2 mmg rasa cm tak nak buat, rasa je taww, tp bila tgk muka dia kesian la pulak...selalu sgt dia buat muka sedih cmtu....alahai kakak, sabo je la...
Setelah berhempas pulas dok pikir nk buat Pooh ni, maka terhasillah Pooh yg gedempol....haaahaha..angah cakap macam perut kakak...huhhhh paku dulang paku serpih....ihihhihii
Bila dah buat tu, rasa cm syiok la pulak, tu yg gatal buatkan reben kat Pooh tu, baru la nmpk ayu sikit, at least blh lah control kebuncitan perut tu......ekekkekekeeke
Puas jugak dok pikir nk buatkan kek utk birthday kakak, ye la kalau blh nk la yg spesel utk hari yg spesel ni kan....setelah ditimbang tara, maka Liza pilih utk buat Kek Chocolate Mud dr
Zack, dan bila diteliti resepi ni lebih kurang sama dgn resepi Best Moist Chocolate Cake dr
Ida Jepun tu...Ida kata resepi ni dr Naz tp sori ye Naz, Liza tak dapat link kat blog Naz....
So, Liza gabungkan kedua2 resepi ni, Liza gunakan 1 cawan buttermilk utk bg lg moist ,blh ke cmtu kan...moh kita tgk..
RESEPI BEST MOIST CHOCOLATE CAKE MUD
Bhn2:
( selepas diderhakan oleh Liza, jgn mare yer..)
125g dark chocolate atau coklat masakan (ku
guna coklat masakan)
125g butter
(kalau guna unsalted, campurkan
1/8st garam dalam butter)
1/2st serbuk nescafe
3/8C @ 94ml air masak -
Liza guna 1 cawan
1C + 1sb @ 162g tepung gandum -
Liza guna 2 cawan tpg gandum
1/8C @15g serbuk koko
1/4st
soda bikarbonat
1C @ 220g gula kastor
(resepi
asal untuk separuh adunan adalah 1C + 1/4C)
2 telur gred A
(berat minima ~60g)
1sb minyak masak
1/2 st
esen vanila
1/4C buttermilk
(homade: 1/4C susu
segar@susu tepung+air campur 1st limau nipis/cuka) -Liza letak 1 cawan buttermilk
Bahan
Ganache:
125g coklat masakan
100g whipping cream
(I just use non-dairy whipping
cream)
Cara kek:
- Panaskan oven 160C.
- Lengserkan dasar dan tepi loyang bulat berukuran 8" dengan butter. Alaskan
dengan kertas minyak dan lengserkan lagi dengan butter (untuk memudahkan kek dikeluarkan nanti).
- Masukkan 125g butter, 125g coklat, serbuk nescafe dan air dalam periuk
kecil. Panaskan dan cairkan coklat serta butter atas api kecil. Ketepikan pada
suhu bilik.
- Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan serbuk koko ke dalam mangkuk
besar.
Masukkan gula dan kacau rata (guna whisk je).
- Dalam mangkuk lain, campurkan telur, minyak masak, esen vanila, dan
buttermilk. Kacau hingga sebati.
- Masukkan adunan telur ke dalam adunan tepung. Kacau hingga sebati.
- Masukkan adunan coklat ke dalam campuran telur-tepung tadi. Kacau hingga
benar-benar sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang (adunan akan
kelihatan seperti cecair).
- Bakar untuk 1 jam 15min, 160C atau bila dicucuk dengan lidi tiada adunan
yang melekat/kering (saya bakar lebih masa sikit- tambahan 15min untuk suhu
150C). Tapi ni bergantung pada oven masing-masing.
- Keluarkan dari oven dan biarkan kek sejuk pada suhu bilik dalam loyangnya
(saya terus keluarkan je dan telangkupkan atas
redai kek hingga sejuk).
- Kek akan ada sedikit mengelembung dan kemungkinan ada bahagian yang keras
sikit (from experience, this is usually the case
for cakes that has chocolate in it). Bahagian ni boleh dibuang dan
telangkupkan kek supaya bahagian rata berada diatas semasa menghias.
Cara ganache:
Cairkan coklat masakan dan whipping cream secara double-boil, biarkan hingga
suam sebelum dituang atas kek (mungkin akan ada lebihan ganache, boleh buat
hiasan lain).
**Jangan terlebih bakar, nanti kek kurang moist dan tepinya jadi
kering/keras. Mud cake guna suhu rendah sekitar 150-160c untuk masak dan masa
yang lama. Kalau tengah tak masak lagi tapi tepi dah masak, tutup bahagian atas
dengan foil dan tambah lagi masa memasak.
**Buttermilk ada kandungan asid dan bila baking soda bertindakbalas dengan
asid, ia menghasilkan kek yang lembut/tender, selain dari memberi kelembapan
kepada kek.
Kalau nk tgk resepi asal , blh la klik kat kedua2 empunya resepi kat atas tu ye...Liza ni buat nk cari yg senang je, janji sedapppp.....hihiihhihii, terima kasih pada empunya resepi ye, walaupun dah diderhaka dan mix n match, tp tetap lembut dan sedap....alhamdulillah besday girl suka sgt...
Walaupun bersememeh rupa kek ni, tp tetap bangga sbb anak2 nk mkn hasil air tangan umi dia...Liza buat kek ni simple je, sbb tetiba teringatkan abg yg dok Seremban yg tak dapat nk rasa kek ni...nnt abg balik, umi buatkan lgi ye....