Puas dok fikir cmner nk perabis stok krim jagung lebih buat mapin ari tu....dok belek buku resepi yg lama2, terjumpalah resepi yg best ni...sedap, gebu dan lembut...itu lah lempeng jagung....hihihii
Pada sesape yg dok teringin nk buat tu,silakanlah...resepi ada kat bawah yer...
RESEPI CORN PANCAKE aka LEMPENG JAGUNG
Bhn2
1/2 cwn jagung manis - Liza guna krim jagung
240 gm tpg naik sendiri
2 s/t baking powder
Sdkt garam
60 gm mentega
90 gm gula kastor
2 butir telur
250 ml susu segar
- tpg naik sndiri, baking powder dan garam dicampurkan hingga mesra.
- masukkan gula kastor, susu segar dan telur.
- bancuh adunan hingga sebati.- Liza masukkan semua ke dlm blender..
- bila dh sebati, masukkan jagung dan biarkan sebentar..Liza perap 30 minit.
- panaskan mentega dlm kuali hingga cair, ambil 1 senduk adunan dan curahkannya ke atas kuali.
- balik balikkan adunan hingga warna keemasan.
- angkat dan hidanglah bersama sirap coklat, madu, jem dsbnya...
20 comments:
Kalau buat sarapan pun sedap juga Liz...
Salam kenal
Pagi ni kak Zai buat pancake untuk sarapan pagi.
Assalam liza, mesti sedap lempeng jagung ni
best ni liza nnti boleh try
Mat petang Liza
waa sedapnya ni...letak coklat cair byk2..emmm leleh liur..
ayu punya tepung pancake pow dok terperap dlm kotak jer.....tataw nk buat apa....nak buat ni kena ikut selera nak makan....ayu selalu guna tepung pancake ni buat apam balik :))
Kak zakie...mmg liza buat lempeng ni 2 in 1...anak2 pun suka sgt...
salam kak zai...thanx sudi dtg jengah kat sini yer...
wslam kak rosa...mmg sedap sgt pada selera family liza...
mimi...sila lah.jgn malu2...
heheehe rahel,mmg anak2 suka bangat tgk lelehan coklat tu, bkn lelehan air liur yer...hihihhi
ye la ayu,kdg2 masak ni kena ikut selera org yg nak mkn...kalau idak mmg membazir jer kan....hihiihi
Kak cek nak sekeping...:D
kat rumah ni mmg sedang ketagih makan pancake dgn madu...sedap kan liza?..kalau guna jagung pun sedap gak nih.boleh lah cuba nanti.
sedapnya tgk pankek ni..lama dah tak mkn pankek...tgk laksa johor kat bawa tu pun sedap:)
rajinnya Liza ni, hari2 ada je resipi dia...
Penkek jagung ni tak pernah mieza buat..ari tu wat penkek blueberry..weekend ni leh cuba utk bekpes..nampak sedap je dgn sirap coklat tu..
Assalamualaikum liza..
sedapnya lempeng.. wat sapan atau minum petang ni.. nyum nyum..
eh, kita memalam baru datang ni kompom dah abes lempeng nya tu... mmmm jamu mata aje la
Che Mid dah makin gebu ni.. lepas makan lempeng ni.. lagilah menggebu... aduii..
Post a Comment