Kali ni Liza try buat laksa Johor guna resepi dr Sheila pulak, mmg sama2 sedap dgn resepi yg Liza pernah buat sebelum ni..Liza CnP dr dapur Kak Ummi, terima kasih pada kedua2nya ye..
Jom kita tgk resepi..
RESEPI LAKSA JOHOR
Bhn2:
- 500 gram ikan parang (akak guna ikan tenggiri)
- 200 gram udang (buang kulit dan bersihkan, kulitnya nnt dikisar)
- * 1 sudu besar udang kering (rendam air panas kejap dan toskan)
- * 5 ulas bawang merah
- * 2 ulas bawang putih (bahan * dikisar bersama guna sedikit air rebusan ikan)
- 1/2 inci lengkuas - dihiris (akak ketuk je)
- 3 batang serai - dititik
- 50 gram rempah kari seafood Mak Siti (*akak guna rempah ikan Adabi je)
- 400 ml santan (guna santan kotak je mcm Sheila..hehe)
- 2 sudu besar kerisek
- 1 - 2 keping asam gelugur
- Air secukupnya
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- beberapa kuntum bunga kantan
- daun kesum secukupnya
- 1 paket spaghetti
- daun pudina - akak x letak
- sedikit taugeh - akak x letak ni, anak2 xnak
- 2 - 3 tangkai kacang panjang - potong halus
- 5 - 6 biji limau kasturi - belah dua
- bawang besar - dipotong nipis bulat
- timun - dipotong bulat (tengok cara di blog Sheila)
- cili merah dan sedikit belacan utk sambal belacan
Cara Memasak:-
- Rebus ikan yang telah dibersihkan hingga ikan masak. Angkat dan toskan, jangan buang air ikan. Sejukkan dan asingkan isi dan tulangnya.
- Kisar isi ikan dengan isi udang hingga halus menggunakan air rebusan secukupnya.
- Lebihan air rebusan pula dikisar dengan tulang ikan dan kulit udang yang telah bersihkan untuk mendapatkan stoknya. Ketepikan.
- Bancuh rempah kari bersama sedikit air untuk jadikan pes dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan serai yang dititik bersama kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Kemudian masukkan bahan bumbu yang telah dikisar dan kacau hingga garing sebentar.
- Masukkan rempah kari dan sedikit garam dulu dan kacau masak dengan api perlahan hingga naik minyak (tujuan memasukkan sedikit garam dulu adalah untuk mendapatkan rupa rempah yang cantik kemerahan dan rempah tidak mudah hangus).
- Masak rempah hingga betul-betul masak baru dimasukkan isi ikan dan udang yang dikisar tadi beserta stok air rebusan tadi.
- Masukkan asam keping dan lengkuas. Biar rempah masak dan sebati seketika dengan bahan-bahan.
- Kemudian masukkan santan dan kerisek. Masukkan juga bunga kantan dan daun kesum. Boleh juga ditambah air mengikut kehendak masing-masing. (*nota - kuah laksa ini lebih sedap jika ianya pekat sedikit, baru kick kata Sheila...hehe)
- Masukkan garam secukup rasa dan seimbangkan rasanya. Reneh sebentar kuah dengan api perlahan agar bahan sebati dan kuah nampak berminyak kemerahan. Bolehlah tutup api dan sedia untuk dihidangkan dengan spaghetti dan bahan2 hiasan.
- SPAGHETTI : Sediakan air secukupnya dan didihkan. Bila mendidih masukkan sedikit garam kasar dan beberapa titisan minyak zaitun. Masukkan spaghetti dan masak hingga spaghetti lembut lebih kurang 8 - 10 minit. Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun atau margerin agar spaghetti tidak mengeras.
- HIDANGAN : Letak spaghetti dalam pinggan/mangkuk sesuai, letakkan kuahnya dan hias dengan bahan-bahan yang dihiris tadi beserta sambal belacan dan limau kasturi.