Terlajak sedap, tu lah pendapat Liza utk gabungan kedua2 lauk ni. makan pun lajuuu je walaupun lauk simple2
RESEPI SAYUR PEDAS PETOLA N
CENDAWAN
Bhn2:
2 batang petola - buang kulit keras dan potong kecil
1 paket cendawan - kalau besar
siat2kn sikit
5 biji bawang merah
*
2 s/k lada hitam *
Segenggam ikan bilis
Air secukupnya
Garam dan perasa secukupnya
- tumbuk
lumat bawang merah dan lada hitam, masukkan ikan bilis dan tumbuk sekadar utk
pecah2kan je
- masukkan semua bhn ke
dlm periuk dan masak hinga mendidih,
-
kalau dah cukup segala rasa, padam api dan sedia dihidang..
RESEPI AYAM PANGGANG ALA BANGKOK
Bhn2:
1
ekor ayam - potong 2 (*akak potong 6
bhg.)
15 gm kunyit. (akak letak 2
cm)
80 gm serai (akak letak 3
btg)
30 gm bawang putih (akak letak
3 ulas)
20 gm batang ketumbar
10 gm serbuk lada putih (*akak letak lada putih biji yg
dikisar)
Bahan Perapan:-
30 gm sos cili (*akak letak 2 sb. cili kisar)
15 gm sos
ikan (letak 1 sudu besar)
20 gm pati
ayam (*akak xda stok, letak yg serbuk 1
kiub)
4 gm sos tiram (letak 2 sudu
besar)
35 gm gula (letak 2 sudu
besar)
50 ml santan
1 sudu besar madu
10 gm
garam
Bahan Sos:-
30 gm cili merah - cincang halus (akak letak 3 tangkai)
15 gm bawang putih -
cincang
50 gm cuka (letak 3 sudu
besar)
1 sk. sos ikan
15 gm air gula (akak letak gula 2 sb + air panas sikit)
6 tangkai cili padi
-cincang halus
Cara-Cara:-
- Bersihkan ayam dan toskan airnya.
- Kisar lumat kunyit, serai, bawang putih, batang ketumbar dan lada putih.
- Kemudian gaulkan kesemua bahan perapan dengan bahan kisar. Perap ayam selama satu jam.
- Kemudian panggang ayam selama 20 minit di dalam ketuhar (akak tambah masa agar ayam kelihatan sedikit garing). Balik-balikkan ayam agar masak sama rata sambil disapu lebihan bahan perapan.
- Untuk sosnya, campurkan cukal sos ikan dan air gula. Cincangkan cili merah dan bawang putih. Satukan kesemua bahan tadi dan hidang bersama ayam panggang
Resepi ayam ni Liza ambil dr Kak Ummi, tq kak