Tuesday, June 20, 2017

Baby Kailan n Tauhu Telur Goreng Sos Tiram..



Sayur yg paling Liza suka,simple  n sedap..



 
 
 
RESEPI KAILAN N TAUHU TELUR GORENG SOS TIRAM
 
Bhn2:
 
2 batang tauhu telur - pootng kecil dan grg hingga kekuningan
1 ikat baby kalian - bersihkn dan potong kecil
1/2 biji bawang besar - hiris halus
3 biji bawang putih - cincang halus
1 bijim lada merah - hiris
Sedikit minyak - utk menumis
Garam, gula
3 s/b sos tiram
 
 
- panaskan sedikit minyak lebihan tauhu telur td dan masukkan bwg besar, lada merah dan bwg putih, tumis hingga wngi..
- masukkan sos tiram, garam dan gula
- kemudian masukkan baby kalian td dan masak hingga sedikit layu..
- akhir sekali masukkan tauhu telur yg telah digrg dan kaup balik kejap hingga sebati.
- tutup api dan sedia dihidang
 
 
 
 
 
 


Sambal Pedas Manis Thai...




Sambal ni mmg sedap, kalau nrajin blh buat bnyk2 ye n simpan dlm fridge..bila terasa nk makan,, senang la kan..nk cicah ngn ayam goring pun sedap jugak ni..
Terima kasih Zie yg sudi berkongsi resepi marbeles ni...mmg tak puas makan..akk CnP kat sini ye










RESEPI SAMBAL PEDAS MANIS THAI

Bahan A Minyak untuk menumis (Saya guna baki minyak goreng ikan keli)

Bahan B (Di blend kasar)
2 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
18 biji cili padi merah

Bahan C
Kicap Lemak Manis (Saya Guna Kicap Manis ABC)
1 biji Limau Kasturi (ambil Jus)
1/2 kiub Tomyam 'KNOR'
1 sudu teh gula putih
sedikit kunyit
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali (minyak lebihkan sedikit kerana kita akan masak/menggoreng sambal ini sehingga pekat).
2. Masukkan bahan blend B dan C dan masak dengan api yang perlahan sehingga pekat dan terbit minyak yang bergeledangan dalam kuali.
Lagi lama kita 'goreng' sambal ini dalam kuali lagi sedap sambal kita .


Ayam Masak Phathong..




Ayam yg sedap, macam masak lemak cili api, macam rending, macam kari...semua all in one la,hihii
Mmg kena cuba ni,sedap






RESEPI AYAM MASAK PHATHONG

Bhn2:

1 ekor ayam - potong ikut suka
Sehelai daun kunyit - siat2kan
3 tangkai daun kari
3 tangkai daun limau purut
1 btg serai - titik
2 biji bawng besar *
2 ulas bwg putih *
2 inci halia *
1 inci kunyit hidup *
10 tangkai cili kering * - rendam n buang biji
1inci lengkuas *
1 btg carrot - xletak
3 biji kentang - potong baji
1 keping Asam keping
200ml santan pekat
Garam, serbuk perasa
1 cawan air
Sedikit minyak - utk menumis




- blend semua bhn bertanda *
- panaskan sedkikit minyak, tumis 3 jenis daun tddgn serai sehingga naik bau.
- masukkan bhn blend td dan tumis sehingga garing menggunakan api sederhana
- masukkan air dlm 1 cawan, carrot , kentang, ayam dan asam keping
- JGN dikacau, terus tutup periuk ( xperlu bimbang jika ayam tidak tenggelam)
- biarkan dlm 15 minit atau sehingga kentang dan carrot empuk dan ayam masak
- jika suka pekat, xperlu tambah air lagi
- bila dah masak, perasakan dgn garam dan serbuk perasa.
- masukkan santan dan kacau sebati.
 biar mendidih sekali lg dan tutup api
-sedia dihidang









Karipap Pusing Bonda...


Pernah cuba resepi lain, tapi tak menepati piawaian tekak kami..resepi arwah ma ni jenis yg liat sikit, bukannya jenis yg mudah rapuh..Liza lebih selesa menggunakan resepi ni dr resepi lain






RESEPI KARIPAP PUSING ARWAH MA STYLE
Bhn2 doh :
     A
4 cwn tpung gandum
Sdkt garam
Air secukupnya
- semua bhn diuli hingga jadi doh...ketepikan

     B
1 cwn tpung gandum
3 s/b mentega / marjerin / shortening
- semua bhn diuli hingga blh dikepalkan..kalau still xblh kepal, tambahkan lagi mentega /marjerin








RESEPI INTI KARI AYAM/ DAGINGBhn2:

200 gm ayam @ daging - potong kecil2
500 gm ubi kentang / ubi keledek - potong dadu
5 ulas bwg merah *
1 ulas bwg pth *
1 cm halia *
Cili mesin - 2 s/besar
Serbuk kari ayam - 3 s/ besar
1 labu bwg besar - potong dadu
Daun sup - hiris nipis
Garam, gula dan serbuk perasa
Minyak utk menumis
Air

- tumbuk lumat bhn bertanda *.
- campurkan bhn2 tumbuk, cili mesin dan srbk kari bersama sdkt air..kacau sebati.
- panaskan minyak dan tumis bhn td hingga garing dan naik bau.
- masukkan ayam / daging dan sdkt air .
- bila ayam /dgg dah empuk, masukkan ubi kentang/ keledek bersama air secukupnya utk mengempukkan ubi td.
- masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa.
- bila dah cukup rasa dan ubi td dah empuk, masukkan daun sup dan bawang besar yg dipotong dadu.
- gaul hingga bhn2 sebati dan betul2 kering.
- sejukkan dan sedia digunakan.
- sesuai utk roti john, karipap, inti puff segera, inti roti, inti mini murtabak dll...
- blh jugak disimpan dlm fridge utk tahan lama...bila nak guna, keluarkan dan biar lembut baru guna..

Sandwic Telur Simple n Sedap...




Assalamualaikum wbt...kalau buat sandwich telur ni kompem licin sbb anak2 mmg suka..yg penting nk buat pun senang








RESEPI SANDWIC TELUR SEDAP

Bhn2:


4 biji telur, direbus
8 keping roti sandwich - kali ni Liza guna roti bun
4 sudu besar mayonis
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1/4 sudu kecil garam
Daun salad
Tomato
Mentega - sapu pada roti
 

Cara Penyediaan:

  • Potong bahagian tepi kerak roti di keempat-empat bahagian.
  • Buang kulit telur dan hancurkan telur menggunakan garfu, tetapi jangan terlalu hancur. Biar ada sedikit ketulan kasar untuk tekstur.
  • Masukkan serbuk lada sulah, mayonis dan garam. Kacau sebati.
  • Sapu roti dengan sedikit mentega dan letakkan inti telur, salad dan tomato sekata di antara 2 keping roti. Potong sandwich kepada dua atau empat bahagian mengikut kesukaan anda dan sedia untuk dihidang.


Thursday, June 15, 2017

Teh C Peng / 3 Layer Tea....




Bila tgk air ni sekarang, nmpak seksi sangat kan, macam panggil2 je,hihii

Apa pun air ni mmg best, lagi best kalau homemade kan,jadi ptg ni blh la cuba buat air ni





TEH C PENG

Bhn2: ( 1 gelas)



3-4 sudu besar air gula nisan pekat (seakan-akan kepekatan madu)
1/4 cawan susu cair
2 s/kecil teh timbang - rendam dgn 1/4 cawan air panas
Ais secukupnya
 
 
  • Tuang air gula nisan kira-kira 1 inci atau lebih ke dalam gelas. 
  • Masukkan ais hingga memenuhi gelas.
  • Tuang susu cair hingga separuh gelas. Tuang perlahan-lahan dari sisi gelas untuk mengelakkan susu bercampur dengan air gula. 
  • Akhir sekali, masukkan pula air teh hingga memenuhi gelas. Juga pastikan dituang dari sisi gelas.
  •  Tadaaaa, dah pun siap
  •  
     

    Creamy Potato n Chicken Soup...





    Menu yg kompem habis licin kalau buat...anak2 mmg suka sgt mkn sup ni, utk lunch pun ok..cukup berkhasiat dan mengenyangkan.









    RESEPI CREAMY POTATO N CHICKEN SOUP
    Bhn;

    Ubi kentang - 3 biji (cuci dan rebus dgn sdkt garam hingga empuk dan lembut)
    1 keping dada ayam -rebus bersama sdkt garam hingga msak, ketepikan
    Susu segar - 2-3 cawan
    Air - jika perlu
    1 kiub ayam

    - blend kentang bersama susu atau air hingga halus
    - masukkan ke dalam periuk dan masak
    -- siat2kan isi ayam dan masukkan ke dlm sup td.
    - masukkan juga kiub pati ayam dan didihkan
    - tambah sedikit air jika sup terlalu pekat
    - rasakan dan siap utk dihidang


    *kalau nak tambah sdkt marjerin ke dlam sup pun blh..ikut citarasa msg2.
    *Liza tak masukkan tpg gandum utk pekatkan kuah sbb ubi kentang tu dahcukup utk memekatkan kuah sup..kalau nak tambah hirisan ayam @ mushroom pun blh..
    *sup ni mmg berkhasiat dan mengenyangkan sbb kentang tu salah satu sumber karbohidrat...jd sgt sesuailah utk breakfast...




    Akok Lembut dan Sedap...


    Bila time puasa ni kan, anak jati klate mcm hubby Liza mmg akan cari kuih tradisi ni...biasanya mmg ramai la yg meniaga kuih ni bln puasa, cuma yg membezakan sedap atau tak je..

    Kali ni Liza try buat sendiri guna resepi dr my fren Lina yg semakin pemes skrg ni..tahniah fren n terima kasih utk resepi ni







    RESEPI KUIH AKOK

    Bhn2:
    (Sukatan cawan/ mangkuk/bekas yg sama)

    1 cawan telur (pecahkan telur masukkan ke dalam cawan)
    1 cawan santan pekat
    1 cawan gula kabung/gula melaka yg diracik halus (3/4 cwn-manis just nice)
    1 cawan air
    1/2 cawan gandum
    3 helai daun pandan (carik-carik)
    Secubit garam

    Cara-Cara:
    Panaskan oven selama 15minit suhu 200'C dan griskan muffin tray dengan minyak.
    Masukkan acuan ke dalam oven. Satukan gula kabung, air dan daun pandan.
    Masak hingga gula hancur.Keluarkan daun pandan.Kemudian sejukkan sebentar.
    Masukkan santan, tepung, garam, telur dan air gula ke dalam blender.Dan blend hingga betul2 kembang.(Adunan kuih akok memang cair).
    Tapiskan Keluarkan acuan dari oven dan tuangkan adunan ke dalam acuan tersebut
    Bakar menggunakan suhu 180'C selama 15-20min (hingga masak) guna api atas dan bawah.







    Note:
    Semasa bakar, kuih akok akan kembang (mengelembung).Jangan risau, bila masak ia akan mengecut dan menjadi akok kedut.


    Ayam Masak Merah Bonda...



    Assalamualaikum wbt..bg Liza ni lah ayam masak merah yg paling sedap..resepi dr arwah ma, biasanya kalau ada kenduri ni lah salah satu menunya..cukup dgn rasa pedas, masam n manis

    Rindu arwah ma, semoga ma tenang di sana..Al Fatihah








    RESEPI AYAM MASAK MERAH
    Bhn2:
    1 ekor ayam - potong kecil(perap dgn serbuk kunyit + garam)
    1 inci halia*
    2 labu bawang besar*( nk guna bwg merah pun tak pe)
    3 ulas bawang pth*
    3 btg serai *
    6-7 s/b cili mesin
    3 s/b tomato puri
    Rempah 4 sekawan ( k,kayu manis, pelaga, bunga cengkih, bunga lawang)
    Minyak
    Gula dan perasa

    1 labu bawang besar - hiris

    Kacang peas - Xletak sbb xde stok




    - blend halus bhn2 bertanda *
    - panaskan minyak dan goreng ayam hingga separuh masak.
    - tinggalkan sdkt minyak lebihan grg ayam td, masukkan rempah 4 sekawan dan daun pandan hingga wangi.
    - masukkan pula bhn2 yg dikisar, cili mesin dan tomato puri.
    - bila agak2 dah garing sikit, masukkan gula, perasa dan ayam yg telah digrg serta bawang besar hiris.
    - gaul sebati dan tabor kacang peas, bila dah sebati bolehlah diangkat....
    - dah pun siap....

    Friday, June 9, 2017

    Murtabak Mini dan Acar Bawang...



    Sebenarnya mmg dah banyak kali Liza buat mini murtabak ni, tapi cari punya cari dlm blog, sekali pun Liza tak pernah udate kat sini..uisshhh, Melayu mudah lupa..hihii

    Utk inti tu Liza mmg lebih suka guna inti karipap versi arwah ma, tak pernah jemu dan tersedap pada tekak kami..

    Kulit tu guna kulit popia je, tak yah ssh2 nak tebar..cuma kali ni Liza tak puashati ttg acar bawang tu, tersilap kaler sebenarnya...dok kalut2 tu, terus amik bright red colour, huhuu





    RESEPI INTI KARI AYAM/ DAGINGBhn2:

    200 gm ayam @ daging - potong kecil2
    500 gm ubi kentang / ubi keledek - potong dadu
    5 ulas bwg merah *
    1 ulas bwg pth *
    1 cm halia *
    Cili mesin - 2 s/besar
    Serbuk kari ayam - 3 s/ besar
    1 labu bwg besar - potong dadu
    Daun sup - hiris nipis
    Garam, gula dan serbuk perasa
    Minyak utk menumis
    Air

    - tumbuk lumat bhn bertanda *.
    - campurkan bhn2 tumbuk, cili mesin dan srbk kari bersama sdkt air..kacau sebati.
    - panaskan minyak dan tumis bhn td hingga garing dan naik bau.
    - masukkan ayam / daging dan sdkt air .
    - bila ayam /dgg dah empuk, masukkan ubi kentang/ keledek bersama air secukupnya utk mengempukkan ubi td.
    - masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa.
    - bila dah cukup rasa dan ubi td dah empuk, masukkan daun sup dan bawang besar yg dipotong dadu.
    - gaul hingga bhn2 sebati dan betul2 kering.
    - sejukkan dan sedia digunakan.
    - sesuai utk roti john, karipap, inti puff segera, inti roti, inti mini murtabak dll...
    - blh jugak disimpan dlm fridge utk tahan lama...bila nak guna, keluarkan dan biar lembut baru guna
    ..


    * Kalau utk buat popia, ambil satu sudu besar inti td dan campur dgn sebiji telur..kacau2 sikit dan tuang atas kulit popia..pastu lipat n bakar *







    RESEPI ACAR BAWANG

    Bhn2:

    2 biji bawang merah - hiris halus
    1 s/b cuka
    1/2 s/k gula
    1/2 s/k air suam
    Sedikit pewarna pink

    - gaul semua bhn acar dan simpan dlm fridge sekejap sebelum digunakan


    Tempahan Aneka Puff..



    Curry Chicken Puff
     
     
     
     
     

    Pisang Molen aka Banana Puff
     
     
     

    Sardines Puff n Banana Puff



    Utk order blh WA Liza 0192113080
     
     
     
     
     
     

    Serikaya Ball...



    Dah lama sgt teringin nak buat kaya ball ni, maka sebelum puasa ari tu merajinkan diri utk buat..alaaa guna acuan takoyaki je
    Liza cuma buat separuh adunan dr resepi kat bawah ni, tu pun jenuh nak menyiapkan,hihhi

    Resepi asal katanya dr Rinnchan,tp yg ni Liza CnP dr dapo K.Ina...tq ye utk kedua2 nya







    RESEPI KAYA BALL

    Bhn2:


    250gm tepung kek ( Tepung gandum pun ok )
    1 tsp baking powder
    Secubit garam halus
    125gm mentega
    75gm gula castor
    4 biji telur gred A
    200ml susu segar 1/2 tsp esen vanilla
    Serikaya secukupnya ( Serikaya dlm tin lebih sedap.. )

    CARA-CARA:

    1. Ayak tepung, baking powder dan garam. Ketepikan.
    2. Putar mentega dan gula castor hingga kembang dan gebu. Masuk telur satu persatu, terus putar hingga sebati.
    3. Masuk 1/4 bahagian susu. Putar terus.
    4. Masuk tepung dan selang-selikan dengan susu. Lakukan hingga habis dengan tepung sebagai pengakhirnya.
    5. Masukkan esen vanilla dan kacau sebati.
    6. Panaskan acuan dan lengserkan dengan minyak masak.
    7. Isikan separuh adunan dalam setiap lubang acuan.
    8. Bubuh serikaya secukupnya. Rinn gunakan piping bag . Tutup adunan hingga penuh.
    9. Terbalikkan bebola kaya beberapa kali menggunakan 2 btg lidi satay sehingga masak dan keperang-perangan.
     




    Tempahan Pandan Layer Cake..





    WA Liza 0192113080 utk sebarang tempahan, tq



    Ikan Bakar dan Air Asam Pencicah yg Sangat Sedap...


    Assalamualaikum wbt..bila makin lama puasa ni mmg dah buntu, tak tau nak masak apa utk berbuka kan..apa kata ptg ni cuba buat menu bakar2 cmni, kompem laku keras dan dapat membuka selera makan



    Resepi utk perap ikan tu Liza amik kat SINI, mmg sgt sedap dan cukup segala rasa yg tekak Liza nak..terima kasih ye Zahirah..jom kita tgk resepi








    RESEPI IKAN BAKAR SEDAP

    Bhn2:
    4 ekor Ikan keli - blh guna apa jua ikan
    2 btg serai - hiris halus
    Cili kering yang dah dipotong kecik dan direndam dengan air panas
    1-2 helai daun kunyit - hiris
    1 biji bawang besar - hiris
    3 biji bwg putih - hiris
    1 inci halia
    Gula dan garam sesedap rasa


    Cara

    - Blend semua bhn di atas dan perap dengan ikan.
    - perap lagi lama lagi sedap
    - balut ikan dgn daun kunyit dan bakar hingga masak kedua2 belah
    - siap dihidang bersama air asam
    - perghhh


     




    Manakala utk resepi air asam yg terlajak sedap ni pulak Liza ambil kat SINI..terima kasih jugak ye utk resepi marbeles ni


    RESEPI AIR ASAM PENCICAH TERLAJAK SEDAP


    Bhn2:

    1 biji tomato dibelah dua
    4 biji bawang merah (bawang kecil ye)
    Belacan lebih kurang sebesar sebiji atau sebiji setengah bawang merah (bakar dulu ya)
    Asam jawa sebanyak lebih kurang sebiji tomato saiz sederhana
    10 tangkai cili api (nak pedas boleh tambah lagi)
    1 tangkai cili merah di potong 2
    1 sudu besar gula
    1 sudu kecil garam
    1 cawan air masak ( kalau kurang boleh tambah lagi sikit)
    2 biji limau kasturi

    Cara
    1. Bancuh asam jawa dengan 1 cawan air. Tapis dan ambil patinya. Tuang ke dalam blender.
    2. Masukkan juga ke dalam blender separuh daripada bahagian tomato yang dibelah dua, 2 biji bawang merah, separuh daripada setangkai cili yang di potong dua, belacan, gula dan garam. Kemudian kisarlah macam biasa.
    3. Dah siap kisar, tuang ke dalam mangkuk. Mayang atau potong dadu 2 biji baki bawang merah. Separuh tomato yang berbaki tadi potong ikut suka - dadu boleh hiris pun ok. Baki separuh cili merah hiris halus. Cili api hiris halus jugak. Satukan semua bahan ini dalam mangkuk tadi. Gaul bagi bercampur aduk semuanya. Lepas tu perahkan limau kasturi. Kulitnya masukkan sekali.
    4. Rasa dulu. Kalau agak kurang masin tambah garam. Kurang rasa manisnya tambah gula. Kemudian kacau bagi gula atau garam cair. Kalau kurang air boleh tambah sikit. Kombinasi rasanya mesti ada rasa masam, manis, masin dan pedas. Kalau kurang masamnya tambahlah lagi perahan limau kasturi.
    5. Kalau air asam ni nak diadikan macam air asam utara tambahlah dengan 1 sudu besar kerisik kemudian gaul rata. Jadilah ia air asam utara.
    6. Kalau nak tambah bunga kantan pun blh. Hiris halus kemudian campur dan gaul sebati.
    7. Bahan-bahan yang kita kisar tadilah yang membuatkan air asam ini menjadi pekat. Kalau tidak dikisar, ia akan kelihatan cair dan tidak menyelerakan. Selamat mencuba.





    Thursday, June 1, 2017

    Kuih Keria Lembut..




    Setiap kali nk buat keria atau cek mek ataupun cucur badak, mmg resepi ni lah yg Liza gunakan dr dulu..mmg menepati tekak kami sekeluarga sbb mmg lembut walaupun dah sejuk
    Tak perlu baking powder mahupun yis, resepi ni Liza dapat dr srg kkk yg meniaga kat Setapak tak lama dulu...terima kasih kak Peah, semoga akk n family sentiasa dimurahkan rzeki dan dilindungi Allah swt..Aamiin






    RESEPI KUIH KERIA LEMBUT

    Bhn2:


    500 gm keledek putih/kuning
    1 cawan tepung gandum

    1 s/b tepung ubi - Liza tambah
    1 s/b marjerin - Liza tambah
    garam secukup rasa
    Minyak untuk menggoreng

    Untuk Sira Kuih
    1 cawan gula-
    1/2 cawan air



    Cara-Caranya

    1. Keledek di buang kulit dan di potong kecil.
    2. Masukkan keledek,garam dair secukupnya di dalam periuk.
    3. Rebus hingga lembut.
    4. Toskan airnya dan hancurkan keledek hingga lumat semasa masih panas lagi. Sejukkan dulu.
    5. Gaulkan dengan kedua2 serta marjerin dan uli menjadi gegelang kecil.
    6. Goreng hingga kuning keemasan.
    7. Angkat dan toskan minyak.
    8. Masak bahan salutan gula hingga mendidih dan pekat.
    9. Tutup api dan masukkan kuih. Gaulkan perlahan sehingga semua kuih bersalut gula.
    10. Kacau rata hingga gula melekat pada kuih dan hidangkan

    Sourdough Banana Pancake..








    Sebenarnya kan, pancake ni pun dah lama Liza buat..bila dah ada starter ni macam2 la nk buat kan, so ni salah satu menu yg anak2 cakap sedap,tak rasa langsung masam dr starter tu








    RESEPI SOURDOUGH BANANA PANCAKE

    Bhn2:

    1 cawan tepung serbaguna
    1 1/2 s/the baking powder
    1 cawan sourdough aktif
    2 biji pisang
    2 s/b gula
    3/4 - 1 cawan susu segar
    2 biji telur A
    1 s/b butter - cairkan
    Esen pisang



    - masukkan semua bhn ke dlm blender tapi, susu segar tu masukkan sikit 2ye..
    - blend hingga halus
    - rehatkan adunan 15 - 30 minit
    - panaskan pan dan tuang sesenduk adunan ( guna non stick pan, xyah sapu minyak atau butter ye)
    - masak di kedua2 belah hingga keperangan
    - angkat dan sedia dihidang



    Mee Kari Bonda...



    Apa yg membezakan resepi mee kari arwah ma dgn resepi lain ialah tentang penggunaan keledek utk memekatkan kuah, biasanya org lain gunakan santan kan, tapi yg ni mmg tak guna langsung santan..rasa manis dr keledek tu yg buatkan rasa mee ni spesel sgt


    Semestinya resepi arwah ma ni the best la, cuma kadang2 bila angin M melanda, maka Liza akan gunakan santan,hihii







    RESEPI MEE KARI BONDA
    Bhn2:
    7 ulas bwg merah
    2 ulas bwg pth
    1 inci halia
    1 senduk cili mesin
    5 s/b serbuk kari daging
    Fishball, fishcake - potong kecil
    Tulang + dgg tetel - direbus dahulu
    2 biji ubi keledek rebus - tumbuk lumat
    2 tangkai daun kari
    Air asam jawa

    Bhn2 sampingan

    250 gm mee - celur
    Taugeh - celur
    Tauhu - digoreng
    Telur -direbus
    Limau kasturi
    Lada hijau - potong nipis


    Cara buat kuah :

    - tumbuk atau mesin bwg merah, pth dan halia
    - tumis bhn2 tersebut dan masukkan rempah kari bersama cili mesin yg telah dibancuh dgn sdkt air
    - bila dah garing, masukkan air asam jawa dan daun kari.

    - ubi keledek lenyek td digaul bersama sedikit air
    - pastikan betul2 garing, baru masukkan keledek dan tulang bersama air rebusannya..( kalau guna ayam, tambah air biasa je)
    - bila dah mendidih, masukkan fishball dan fishcake.
    - perasakan dgn garam dan sdkt srbuk perasa.
    - bila tulang dah betul2 empuk, tutup api dan hidang bersama bhn sampingan..







    Sup Petola dan Ayam Panggang ala Bangkok...


    Terlajak sedap, tu lah pendapat Liza utk gabungan kedua2 lauk ni. makan pun lajuuu je walaupun lauk simple2







    RESEPI SAYUR PEDAS PETOLA N CENDAWAN
    Bhn2:

    2 batang petola - buang kulit keras dan potong kecil
    1 paket cendawan - kalau besar siat2kn sikit
    5 biji bawang merah *
    2 s/k lada hitam *
    Segenggam ikan bilis
    Air secukupnya
    Garam dan perasa secukupnya



    - tumbuk lumat bawang merah dan lada hitam, masukkan ikan bilis dan tumbuk sekadar utk pecah2kan je
    - masukkan semua bhn ke dlm periuk dan masak hinga mendidih,
    - kalau dah cukup segala rasa, padam api dan sedia dihidang..







     RESEPI AYAM PANGGANG ALA BANGKOK
     
    Bhn2:
     
    1 ekor ayam - potong 2 (*akak potong 6 bhg.)
    15 gm kunyit. (akak letak 2 cm)
     80 gm serai (akak letak 3 btg)
     30 gm bawang putih (akak letak 3 ulas)
     20 gm batang ketumbar
    10 gm serbuk lada putih (*akak letak lada putih biji yg dikisar)
     
    Bahan Perapan:-
     
    30 gm sos cili (*akak letak 2 sb. cili kisar)
    15 gm sos ikan (letak 1 sudu besar)
     20 gm pati ayam (*akak xda stok, letak yg serbuk 1 kiub)
    4 gm sos tiram (letak 2 sudu besar)
     35 gm gula (letak 2 sudu besar)
     50 ml santan
    1 sudu besar madu
    10 gm garam
     
    Bahan Sos:-
     
    30 gm cili merah - cincang halus (akak letak 3 tangkai)
     15 gm bawang putih - cincang
    50 gm cuka (letak 3 sudu besar)
     1 sk. sos ikan
    15 gm air gula (akak letak gula 2 sb + air panas sikit)
     6 tangkai cili padi -cincang halus
     
     
    Cara-Cara:-
     

    1. Bersihkan ayam dan toskan airnya.
    2. Kisar lumat kunyit, serai, bawang putih, batang ketumbar dan lada putih.
    3. Kemudian gaulkan kesemua bahan perapan dengan bahan kisar. Perap ayam selama satu jam.
    4. Kemudian panggang ayam selama 20 minit di dalam ketuhar (akak tambah masa agar ayam kelihatan sedikit garing). Balik-balikkan ayam agar masak sama rata sambil disapu lebihan bahan perapan.
    5. Untuk sosnya, campurkan cukal sos ikan dan air gula. Cincangkan cili merah dan bawang putih. Satukan kesemua bahan tadi dan hidang bersama ayam panggang
    Resepi ayam ni Liza ambil dr Kak Ummi, tq kak





    Jus Avocado / Alpukat..



    Pestime minum alpukat jus ni masa g Bukit Tinggi, Indonesia thn lepas...lps minum terus jatuh cintan dgn rasa lemak2 dia tu
    So masa g Tesco ari tu, beli la alpukat atau avocado utk buat jus

    Cari punya cari terjumpa resepi yg ni..terima kasih pada Najmi Anuar utk resepi yg sedap ni...anak2 ckp lg sedap dr yg minum dulu,yahooo






    JUS AVOKADO / ALPUKAT

    Bhn2:

    1 biji avocado, diambil isinya
    1 cawan dlm 250ml susu segar (saya pakai fresh milk dutch lady tu)
    2 sudu makan susu pekat
    2 sudu makan gula
    coklat cair (hershey's syrup)

    Cara 
    1. ambil isi avocado dan blender bersama susu segar, susu pekat dan gula
    2. Boleh tambahkan lebih air megikut cita rasa kepekatan anda
    3. Dalam gelas,, letakkan coklat cair di dinding gelas kemudian baru tuangkan jus tadi
    4. Tambahkan ais ketul dalam minuman




    Bingka Pandan Joayee..





    Assalamualaikum wbt dan selamat berpuasa semua..kuih ni dah lama Liza buat tapi baru sempat nk upload kat sini...almaklumlah bz bebenor

    Kali ni Liza cuba resepi dr Joayee tp Liza CnP dr dapur K.Yati..terima kasih utk kedua2nya sbb resepi ni mmg patut dicuba, sedap n lemak









    RESEPI BINGKA PANDAN JOAYEE

    Bhn2

    • 1 cawan gula pasir
    • 1 cawan jus pandan (Yatie kisar 4 helai daun pandan bersama 1 cwn air dan tapiskan)
    • 2 1/4 cawan santan (1 cwn santan pekat, selebihnya tambah air)
    • 2 sudu besar mentega- cairkan dan sejukkan
    • 2 cawan tepung gandum
    • 3 biji telor
    • 1/2 sudu teh garam
    • pewarna hijau
    • bijan
    Cara-Cara:-
    1. Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati kecuali bijan.
    2. Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
    3. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
    4. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C guna api atas dan bawah sampai kuning/garing (Yatie bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak garing lagi guna api atas dlm 5 minit terakhir).


    *(loyang 8x8inci, kalau guna acuan pecah 8-dpt 4 keping kuih)
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...