Tuesday, September 22, 2015

Muffin Pandan...


Assalamualaikum wbt dan Salam Aidiladha utk semua...di kesempatan ini marilah kita bersama2 memanjatkan doa agar semua jemaah haji kita selamat dan dipermudahkan segala urusan dlm menunaikan haji serta mendapat haji yg mabrur, insyaallah...Aamiin


Ari ni rasa nak menerai resepi muffin pandan pulak utk minum ptg...google punya google jumpalah resepi yg belum pernah Liza cuba..dan tgk pada cara membuatnya, dah boleh agak muffin ni more to tekstur kek..muffin ni agak lembut dan gebu, tak padat macam muffin biasa...sedap dan alhamdulillah anak2 pun suka..






Amik dr dapur Kak Yati, tq kak atas perkongsian ni, masa bakar pun harum je bau satu rumah...


RESEPI MUFFIN PANDAN

Bhn2:


180 g mentega (unsalted butter)
140 g gula halus
2 biji telur
80 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
220 gm tepung gandum*
2 sk baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh pandan paste

Cara membuatnya

  1. Putar mentega, masukkan gula dan putar hingga putih. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan putar lagi.
  2. Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan susu cair hingga habis. Gaul rata. Akhir sekali masukkan pandan paste dan gaul rata.
  3. Sudukan ke dalam acuan muffin kegemaran 3/4 penuh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit atau hingga masak. Bergantung pada oven masing2..





Untuk satu adunan yg Liza buat ni, dapat dalam 20 biji cup saiz M...


Thursday, September 3, 2015

Cek Mek Molek...



Ni antara kuih peberet family Liza, mmg tak yah nak risau kalau buat kuih ni, gerenti habis...dr suami hingga anak2, semua mmg suka sgt dgn cek mek molek ni...

Resepi kat bawah ni resepi turun temurun dr arwah ma, mmg dah banyak kali Liza buat..







RESEPI KUIH CEK MEK MOLEK
Bhn2:
1 kg ubi keledek - rebus hingga empuk dan lecek hingga halus
2 cwn tpg gandum
1 s/besar marjerin
Sedikit garam

- gaulkan semua bhn di atas hingga sebati semuanya..
- bubuh gula / inti yg digemari.
- kalau nk buat cik mek just bbh gula dlm adunan td dan bntukkan.

- goreng dgn api sederhana hingga kekuningan dan gula cair.
- angkat dan sejukkan sebelum mkn ye, kang meletup pulak dlm mulut sbb air gula yg panas tu...hihii









Petai Jeruk...







Kebetulan skarang ni musim petai kan, jadi Liza ambil peluang ni utk buat petai jeruk sbb petai tgh murah...
Nak buat petai jeruk ni tak susah mana pun, tapi benda yg paling penting mestilah kena ada petai...hahaaha

Ok,jom kita tgk cara2nya ye..

- didihkan air secukupnya ddlm periuk.
- patahkan petai dalam 2 atau 3 bahagian, bukannya apa, kang btakut tak muat periuk pulak..( Liza patah guna tangan je, tak yah nak pisau2)
- masukkan petai td  ke dlm air yg mendidih dalam 4-5 minit je, agak2 kulit petai dah lembut. angkat dan toskan..
- picit petai supaya isinya keluar ( bila kulit dah lembut, isi petai mmg senang akan keluar ye)- JANGAN buang selaput petai
- bila dah habis semuanya, masukkan ke dlm bekas..
- masukkan air masak yg telah digaul bersama sedikit garam.
- masukkan jugak cili api - kalau tak suka tak yah masuk ye
- pastu boleh terus simpan dlm peti ais..
- dah siappp







Kek Batik Coklat...







Assalamualaikum wbt..masa lunch semalam kakak tiba2 tanya, 'umi pernah tak buat kek batik? '..nape?' umi pulak tanya..'takde lah, kakak saje je tanya...'..'kakak nk makan ke?'sekali lagi umi tanya..kakak pun jawab,' tak lah, tadi ada kawan kakak bawak bekal kek batik, kakak rasa, sedap..'

Lepas lunch tu jugak Liza terus google resepi ni, nasib baik semua bhn dah ada kat rumah..kelam kabut jugak la,sbb pukul 3 nk hantar kakak kelas tambahan pulak...huhhh, nasib baik sempat..
Tapi rupa tu tak cantik, comot sikit masa potong tu sbb nak cepat...biasa lah excited nk surprisekan kakak...hahaha

Apa pun rasa mmg sedap dan alhamdulillah anak2 n cik hubby suka..terima kasih ye Milla MyR, Liza tengok ramai yg dah mencuba dan puji kesedapan kek batik ni..








RESEPI KEK BATIK COKLAT

Bahan-bahan ( 1 kg )

  • 200gm milo
  • 250gm butter
  • 3 sudu makan serbuk koko
  • 1 tin kecil susu pekat manis  - Liza guna 1/2 tin je
  • biskut meri secukupnya

Cara-cara 

                                               

  1. Sediakan loyang yang dialas plastik bersih ( tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dari loyang tanpa mencacatkannya ) .
  2. Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
  3. Setelah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit, gaul sehingga milonya hancur.
  4. Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tak berketul lagi....
  5. Setelah adunan pekat , boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat dan kemudian ratakannya.
  6. Susun lagi biskut marie dan lapiskan lagi dengan adunan coklat. Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis
  7. Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... Potong dan siap untuk dihidangkan...
 
 

Wednesday, September 2, 2015

Mee Sup Soto...




Macam biasa la kalau nk buat soto mst guna resepi dr Cik Mat, mmg dah jadi resepi wajib la...tak tengok dah resepi lain sbb menepati selera family Liza...Terima kasih Cik Mat ..






RESEPI MEE SUP SOTO

Bahan2

2 - 3 ketul serangka ayam, cuci bersih dan toskan
20 batang kaki ayam, potong hujung jarinya, cuci dan toskan - xletak
2 keping dada ayam, cuci, toskan dan perap dgn kunyit, garam dan halia 1/2 jam - Liza rebus sekali dgn kuah
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
2 camca besar rempah sup "ADABI"
1 1/2 camca besar rempah kurma "ADABI"
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*(*rempah tumis)

Bahan Kisar Halus
1 labu bawang besar
4 ulas bawang merah kecil
3 biji bawang putih
2 inci halia
1 camca teh lada hitam biji
4 biji buah keras
1 inci kunyit hidup

Cara2

Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga harum, masukkan serai, lengkuas dan bahan kisar halus, tumis hingga wangi. Rempah sup dan kurma, disatukan dan bancuh dgn sedikit air, kacau rata dan masukkan dalam peruk tadi, tumis hingga rempah sedikit garing. Masukkan rangka ayam, gaul rata dan biar kecut sekejap. Tuang air secukupnya, masukkan bawang goreng dan daun sup, kacau rata dan biar mendidih. Kecilkan api dan renih 1 - 2 jam, tambah garam secukup rasa..ayam yg dah di rebus tadi Liza asingkan dan carik2 isinya..


Bahan Bergedel:

5 biji ubi kentang- rebus hingga empuk
Sedikit isi ayam / daging potong kecil - rebus bersama kentang
Sedikit daun sup - diracik halus
Bawang goring
1 ulas bawang putih - tumbuk. cincang halus
1 biji putih telur - kocok sedikit
Minyak secukupnya

- lenyek ubi kentang hingga lumat dan masukkan semua bhn lain kecuali telur dan minyak..
- ambil adunan dan bulat2kan , pastu leperkan sedikit..ulang hingga habis..
- sementara tu panaskan minyak..
- celup adunan td ke dlm putih telur dan goreng hingga kekuningan dgn api kecil..


Bahan Lada Kicap:

10 - 15 biji cili padi
2 biji bawang putih
1 cawan kicap manis

- tumbuk cilipadi dan bawang putih hingga lumat..
- masukkan kicap manis dan gaul sebati..siapp





Bahan-bahan Lain:

Nasi Impit /mee
Tauhu, goreng dan dihiris
Soon goreng (jgn cuci soon, terus goreng dalam minyak panas)
Taugeh, dicelur sekejap
Bawang goreng
Daun sup/bawang
Begedel
Kacang tanah goreng

Kobis - celur sekejap

Penyediaan Soto:

Dalam mangkuk, masukkan nasi impit/ mee
Tuang kuah soto dan letak bhn2 lain..

Sedia dihidang, walllaaa..


Nasi Goreng Serbanika....

 

Liza sengaja letak nama tu sbb macam2 ada dlm nasi goreng ni, semuanya Liza guna lauk2 leftover...kebetulan ada lebihan patin goreng, ayam goreng berempah dan sedikit sambal belacan...semua tu tinggal sikit2 je, so datanglah idea nak buat nasi goreng ni, semua main campak je kat dalam tu...

Jadi janganlah takut utk mencuba sesuatu yg baru ye, sebab kita yg masak kan..cuma kalau guna lauk lebihan atau leftover ni kena pandai adjust rasa sbb semua lauk tu dah ada perisa...jadi berhati2 dgn perisa yg akan kita tambah terutamanya garam...






Nasi goreng ni mcm biasa lah basic dia, bawang putih dan bawang merah, pastu tambah je la apa pun yg kita nak tambah...mcm Liza ni selain lauk2 dan sambal belacan tu, Liza tumbuk sikit cili api dan ikan bilis utk bagi lagi uumpphh...



Kari Kambing Marbeles...



Assalamualaikum wbt...ari tu buat kari kambing ni sebab dah plan nak makan dgn roti arab ..google punya google, terberkenanlah dgn resepi nan satu ni..tapi cam biasa ada aje yg akan diderhakakan...hihii


Resepi ni hasil dok selongkar kat dapur CMG, banyak resepi kambing kat situ, pilih je yang mana berkenan di hati...tq ye Cik Mat





RESEPI KARI KAMBING MARBELES

Bhn2:

800 gram daging kambing (mat guna bahagian bahu kambing)
4 biji kentang, kupas, belah 4 dan rendam
2 biji tomato, belah 3 setiap satu - xde stok
1 keping asam gelugor
1 liter santan
400 ml pati santan - Liza guna 1 bekas yogurt greek
2 camca besar cili kisar
3 camca besar rempah kari daging (baba's)
1 camca besar ketumbar serbuk
1 pokok kecik daun ketumbar
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit hidup

BAHAN TUMIS :-)
3 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
3 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

 




 
 
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daging kambing, di potong pada saiz yang anda suka, cuci dan gaul dengan tepung gandum, perap 15 minit, cuci bersih dan toskan. Satukan rempah kari, serbuk ketumbar dengan bahan kisar halus, kacau rata. 
  2. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. masuk cili kisar dan tumis hingga cili garing. Tambah rempah + bahan kisar tadi. Masak hingga garing dan terbit minyak.
  3. Masukkan daging kambing, daun ketumbar, gaul rata dan biar kecut. Tuang santan cair dan biar mendidih. Masak hingga daging empuk. Masuk kentang dan jika perlu, tambah air. Kacau dan masak hingga kentang empuk. 
  4. Tuang pati santan / yogurt , masuk asam gelugor,  garam secukup rasa dan sedikit gula. Biar mendidih perlahan sambil dikacau selalu. Akhir sekali tambah tomato, masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api...Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...sama2 lah kita mengembek lepas tu...







Liza makan dgn roti arab, memang meletop letop dalam perut, sekeping tak cukup....hihihii




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...