Friday, November 25, 2016

Sambal Goreng Jawa terlajak sedap..

 
 
 
 
Dalam bnyak2 resepi sambal jawa, dr dapo CMG yg Liza berkenan sbb tak guna santan...dan rasanya mmg tak menghampakan,sedap woooo
 
Tq Cik Mat atas perkongsian menu sedap ni..
 
 

 
 



RESEPI SAMBAL JAWA

Bhn2:

5 tangkai kacang panjang, hiris serong
2 keping tempe, potong kiub dan goreng
2 keping tauhu, potong kiub dan goreng
1 biji kentang, kupas, potong kiub dan goreng
1/4 bahagian kobis bulat bersaiz kecil, hiris
20 gram fucuk, kerat pendek dan rendam hingga lembut
1 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
1 genggam isi udang
1 camca besar cili kisar
1 biji cili hijau, hiris
1 biji cili merah, hiris
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang merah, hiris
1/2 camca teh pes asam jawa
1 camca besar sos tiram
1 camca besar kicap manis
Garam secukup rasa
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah dan putih hingga harum, masukkan cili kisar dan masak hingga cili garing. Tambah sos tiram dan pes asam jawa, kacau dan masukkan udang. Masak hingga udang berubah warna.
  2. Tambah tempe, tauhu, kentang, kacang panjang dan gaul rata. Tambah sedikit air, masukkan tauhu kering (toskan), kobis, cili merah, cili hijau dan kicap manis. Masak hingga tauhu kering lembut. Tambah soo hoon (toskan) dan kacau.
  3. Perasakan dengan sedikit garam secukupnya. Masak hingga kering, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih, dan kalau nak ngam, buat juga ayam masak kicap...hmmmmm...



Special Sos Burger...




Assalamualaikum wbt...rasanya agak lama juga la Liza tak bersiaran kat sini kan,biasa la bila anak2 tgh ada exam besar, hati mak2 mmg tak keruan...hanya Allah saje yg tahu perasaan tu

Insyaallah angah akan habis SPM Selasa ni. subject Kimia...semoga semuanya selamat dan dipermudahkan...Aamiin
Berbalik pada sos ni, rasa dia mmg memikat selera..terliur bila tgk kawan Liza, Pah dok share kat fb masa dia buat party Tupperware dulu...maka dgn muka yg tak berapa nak malu, Liza pun minta la resepi sos ni,hihii...tq Pah. love u fren







RESEPI SPECIAL SOS BURGER

Bhn2:

1 s/b sos tomato
1/2 cawan mayonis
1s/b yellow mustard
1/2 s/t garlic powder
1/2 s/t smoked paprika
Secubit Cayenne pepper - Liza guna Mexican Chilli
Dill - Liza guna thyme








- gaulkan semua bhn sos dan simpan dlm fridge seelok2nya smlmn sebelum guna.
- boleh guna utk burger, sandwich dan lain2

* Liza buat lebih utk stok,hihii


Wednesday, November 16, 2016

Triple Chocolate Muffin...







Kalau buat muffin mesti anak2 suka kan, nak2 kalau muffin chocolate mewah cmni..tapi kan, bkn anak2 je suka..mak bapak pun suka terlajok kalau dapat makan muffin cmni...hihii
Jom tgk resepi kat bawah ye, sng je muffin ni..









RESEPI TRIPLE CHOCOLATE MUFFINS

Bhn2:

225 gm tepung gandum
25 gm serbuk koko
2 s/b baking powder
1/2 s/t soda bikarbonat
85 gm brown sugar
85 gm butter cair
100 gm choc chips
100 gm choc chips putih - Liza guna coklat putih ( parut)
2 biji telur A - kocok sikit
300 ml sour cream - Liza guna yogurt


- panaskan oven 200C..
- ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat dalm mangkuk..
- masukkan kedua2 choc chips dan gaul sebati..
- campurkan telur, sour cream, gula perang dan butter cair di dalam mangkuk lain, gaul sebati
- campurkan bhn basah ke dlm bhn kering dan gaul sebati dgn spatula..manja2 je ye,JGN overmix
- masukkan adunan muffin ke dlm bekas muffin dan bakar selama 20 minit atau sehingga masak..
- sejukkan..





Masak Lemak Ciliapi Udang Galah...





Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...udang galah ni masak apa pun sedap kan...kadang tu Liza masak kari atau kerutuk tapi kali ni buat masak lemak cili api pulak, pastu masukkan daun kunyit, perghhh mmg terangkat la


 
 



RESEPI MASAK LEMAK CILIAPI UDANG GALHBhn2:

8 ekor udang galah - bersihkan dan potong janggut
Santan dr sebiji kelapa - perah dgn sdkt air
1 kpg asam keping
Garam, srbk perasa
Daun kunyit - koyak2kan sikit





Bhn2 kisar:

5 ulas bwg merah
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 1/2 inci kunyit hidup
segenggam cili api - blh kurang atau lebihkan

- masukkan santan, bhn kisar dan daun kunyit ke dlm periuk bersama asam keping.
- masak hingga mendidih dan masukkan udang.
- masukkan juga garam dan perasa.
- bila udang dah masak, padam api dan sedia dihidang.( udang tak yah masak lama2 ye, nnt isi dia keras n hilang manis)







Tuesday, November 15, 2016

Sup Ekor Hadnyai....sawadikappp



Entah kali ke berapa Liza buat sup hadnyai ni sbb mmg dah jatuh cintan dgn rasa dia, pedas dan masam..perghhhh


RESEPI SUP TULANG / EKOR HADNYAI

Bhn2:

1 kg tulang lembu - bersihkan
3 ulas bawang putih *
5 ulas bawang merah *
3 biji cili api *
4 cm halia *
7 cm lengkuas dihiris nipis - tumbuk sikit
5 batang serai - pecah2kan
2 s/b ketumbar
1 s/k jintan manis
1s/k jintan putih


Bhn2 tumis:
2 biji bunga lawang
5 biji buah pelage
3 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih





Bhn2 lain:




Daun sup
Daun bawang
Batang sadri dan daun sadri


 
- Bhn bertanda * ditumbuk halus..

- 2 sudu besar Ketumbar ditumbuk lumat, 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih ditumbuk sehingga lumat.

- Liza tambah sup bunjut









Cara-cara

  1. Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi
  2. Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit. Masukkan batang sadri
  3. Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak.
  4. Tambahkan garam secukup rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
  5. Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis

Ayam Goreng Rangup Cornflakes...





Krup krap krup krap bila gigit ayam ni, sedap dan nak buat pun simple je ni sbb Liza cuma gunakan tepung bestari...kalau nak buat bancuhan tepung sendiri pun ok jugak, terpulang la..



RESEPI AYAM GORENG RANGUP CORNFLAKES

Bhn2:

3 keping dada ayam - potong kecil
Tepung bestari ( spicy ) secukupnya
Cornflakes secukupnya - ramas sikit
Minyak utk menggoreng

- salut ayam dgn tepung bestari dan perap dalam 30 minit..
- panaskan minyak
- salut ayam sekali lagi dgn tepung dan cornflakes hancur dan grg dalam minyak panas hingga masak dan kuning keemasan
- angkat dan sedia dinikmati dgn sos kegemaran




Cencaru Bakar Sambal Berempah...


Menu ni Liza paling suka buat dan dah banyak kali buat sebab sedap ,bhn2 pun sng je...resepi asal dr perkongsian che ngah ( mak sedara) Liza, timakasih bnyk2 che ngah, semoga che ngah terus diberikan kesihatan yg baik dan dilindungi Allah swt....Aamiin






RESEPI IKAN BAKAR SAMBAL BEREMPAH
Bhn2:
1 ekor siakap / ikan lain - kali ni Liza guna ikan cencaru4 s/b cili mesin
1/2 labu bwg besar - mesin
1 ulas bwg putih - mesin
1/2 inci halia - mesin
1 s/b rempah kari ikan
Air asam jawa
Garam dan gula
Sdkt minyak - tumis
Daun pisang secukupnya
Aluminium foil

- Ikan dibersihkan dengan air asam/asam gelugor untuk menghilangkan rasa hanyir
- Tumis semua bahan kisar bersama cili giling dan rempah kari hingga garing, masukkan air asam jawa, garam, gula secukup rasa, sesuaikan rasa masin, masam dan manis.

- Di dalam kuali, lapik 2-3 helai daun pisang, letakkan ikan yang telah digaul dengan separuh bahan yang telah ditumis tadi, tutup dengan daun pisang(macam bungkus la ikan tu, so wap tak keluar). Masak pada api sederhana hingga ikan masak.
- Bila ikan dah masak, angkat dan letak lagi separuh sambal td dan sedia dihidang...



Pindang Ikan Siakap...




Liza memang berselera sungguh kalau makan lauk2 simple cmni, sepinggan nasi pun belum tentu cukup,hihii
Pernah buat pindang ikan haruan sebelum ni, kali ni Liza gunakan ikan siakap pulak..sedap sbb isi ikan siakap yg tebal n lembut tu


RESEPI PINDANG IKAN HARUAN/ SIAKAP
Bhn2:

5 keping ikan haruan/ siakap - bersihkan
3 biji cili merah *
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
2 inci kunyit hidup *
1 inci lengkuas *
1 batang serai - ketuk sikit
1/2 s/k serbuk lada hitam
Daun kesum
Asam keeping
Air secukupnya
Garam







- kisar halus bahan bertanda *
- masukkan kedalam periuk bersama air secukupnya..
- masukkan semua bhn ke dlm periuk kecuali daun kesum dan garam..
- masak hingga mendidih, baru masukkan daun kesum dan garam..
- biarkan mendidh sebentar lagi dan rasa lah ye..
- bila dah cukup rasa, boleh lah angkat..




Butterscotch n Chocolate Chips Loaf....

 
 
 
 
 
Assalamualaikum wbt dan salam rindu utk semua...roti ni sebenarnya kan dah lama sangat Liza buat, tapi lupa nak masukkan n3 kat sini...
 
 
 
 
 
 



RESEPI TAIWANESE BREAD

Bhn2:


500gm tpg roti
8 gm yis...

8 gm garam
2 gm bread improver
75gm gula caster
30 gm susu tpg
2 biji kuning telur
60gm butter
225 gm air ais / susu segar
75 gm whipping cream

1/4 cawan butterscotch chips
1/4 cawan chocolate chips

- masukkan semua bhn basah dalm BM dan diikuti dgn bhn kering...set no 8 dan biar la BM tu buat keje dia ye..
- bila dah cukup masa, keluarkan dan bentukkan ikut suka..
- jenis roti boleh dipelbagaikan ikut kehendak masing2..
- resepi ni mmg lembut yg amat walaupun dah berhari2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...