Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...sejak anak2 dah buka sekolah ni, mmg teramat bizi..almaklumlah angah ngn adik sekolah pagi, kakak pulak sekolah ptg...ari2 kelam kabut nak siapkan makan dan bekal diaorang, mmg letih..tapi yg herannya, tak kurus2 jugak...hihihi
Lauk kat bawah ni pun dah lama Liza buat, tapi mmg best bila ada gandingan masam2 cmni..kalau makan kat restoran Thai, lauk ni salah satu lauk yg kitaorg akan order...tapi kali ni try buat sendiri pulak..
Resepi kerabu mangga Liza ambik dr CMG,
tq ye Cik Mat...Ikan tu pulak macam biasa la, goreng ngn tepung pun sedap..tapi Liza kemalasan sikit, jadi goreng ngan garam n kunyit je..
RESEPI SIAKAP KERABU MANGGA
Bhn2:
Seekor ikan siakap - bersihkan dan lumur garam n kunyit
- goreng ikan hingga masak dan ketepikan
Bhn2 Kerabu Mangga:
2 - 3 biji mangga muda (ikut saiz, kalau kecik guna 3, kalau besar guna 2)
1 biji tomato, belah 4, buah bahagian tengahnya dan hiris -xde
1 biji bawang besar, mayang halus
1 genggam kacang tanah yang telah digoreng tanpa minyak, buang kulitnya dan tumbuk kasar - guna gajus
1 genggam ikan bilis, dibersihkan, dan goreng hingga garing- xletak
4 biji cili padi, hiris halus
1 ulas bawang putih, cincang halus
1 1/2 camca besar sos ikan
1 camca besar penuh gula
1 biji limau nipis, perah jusnya
CARA MEMBUATNYA :-)
- Kupas mangga muda, kemudian rendam dalam air 15 minit untuk membuang getahnya. Toskan dan hiris halus. Masukkan ke dalam mangkuk bersama hirisan bawang dan tomato. Gaul rata. Ketepikan.
- Satukan sos ikan, gula, bawang putih, cili padi dan jus limau nipis dalam mangkuk, kacau rata2 dan curah dalam mangkuk berisi mangga hiris dan bahan2 lain. Gaul rata. Tambah kacang tanah dan ikan bilis, gaul lagi dan sesuaikan rasa.
- Tuang di atas ikan yg telah digoreng tadi.
- Sedia dihidang,yummyyyy